Kitap Mimarı Logo
15 Ocak 2024

2023 Yılında Okuduğum Kitaplar

2023 Yılında Okuduğum Kitaplar

 

Upuzun bir aranın ardından merhaba!

 

       En son 2022 Yılında Okuduğum Kitaplar’ı paylaşmıştım, sanal dünyama geri dönmek 2023 yılında okuduğum kitapları listelediğim bu yazı ile oldu. Geri döndüğüm için mutluyum.

 

       Tabii bu kadar uzun bir aranın ardından mekân nasılsa benim, nasıl/ne zaman istersem gelirim diye açıklamasız bir giriş yapmak olmaz. Halimi hatırımı soran, nerede yahu bu diyen herkese teşekkürler. 2023 yılı beklenmedik bir şekilde geçti ve ne kitap okuyup yorumlayacak ne de sosyal medya hesaplarını güncelleyecek hal bırakmadı. Kısaca bahsetmek gerekirse ailemden peş peşe beklenmedik kayıplar verdiğim, çekirdek ailemde kanserle tanıştığım beni pek çok kez ağlamaktan helak eden büyük sınavlarla dolu bir yıl geçirdim. Hayatın cilvesi bu ya, bir yandan da kendi ailemi kurmak için önemli adımlar attığım bir yıldı 2023.

       Sanki acı tatlı tüm gelişmeler 2023 yılına sıkıştırılmış gibiydi. Kaybettiğim akrabalarımı özlemek haricinde işin hastalık kısmını şifa ile geride bıraktığımız ve tüm bunlara rağmen evlilik gibi büyük bir değişikliği de yürütebildiğim için bolca şükrederek 2023’ü hastane odasında uğurladım. Evet belki berbat bir yılı hastane odasında bitiriyorduk ama yeni yılı çekirdek ailemle birlikte ve tamamen sağlıklı bir şekilde her zamanki gibi el ele karşıladığımız için 2024’e harika bir başlangıç yaptık diyebilirim :) Bu yüzden işleri yoluna koyar koymaz klavyemin başına geçip okur hayatımın 2023 yılını sizlerle paylaşmak istedim. Hazırsanız başlıyoruz…

 

       Yukarıda sıraladığım acı tatlı tüm gelişmeler yüzünden son yılların en az kitap okuduğum yılıydı diyebilirim 2023 için. Merhaba Kitap Kulübü etkinliklerine uzunca bir süre katılamamam da okuma listemin tenhalaşmasında etkili oldu. 2023 yılında okuduğum kitaplar;

• Kehribara Düşerken – Atlas Marsay
• Doğu Avrupa’da Yolculuk – Gabriel García Márquez
• Momo – Michael Ende
• Bir Noel Hediyesi – O.Henry
• Yüksek Topuklar Çıplak Ruhlar – Elisabet Benavent
• Gaddar Öyküler – Edith Nesbit
• Pınar’ın Yılbaşı Depresyonu – Kolektif
• Evlenmeden Önce – Doğan Cüceloğlu
• Karikatürler – Yiğit Özgür
• Karikatürler 2 – Yiğit Özgür
• Karikatürler 3 – Yiğit Özgür
• Hunililer – Yiğit Özgür
• Bu Hikaye Senden Uzun Osman – Aylin Balboa
• Normal İnsanlar – Sally Rooney
• Kayıp Şeylerin Bakım Kılavuzu – Jonathan Evison

 

       2023 yılında 15 kitap okudum. Özellikle Yiğit Özgür’ün yarattığı hunili dünya, yılı delirmeden tamamlamamda epey etkili oldu.

       Yılın ilk günlerinde uzun zamandır görüp merak ettiğim Kehribara Düşerken’i okudum. Sık sık okuma listeme eklediğim queer edebiyatın, yerli bir örneğini kitaplığıma kazandırdığım için mutluyum. Atlas Marsay yarattığı samimi karakterlerle bu türün müdavimlerini memnun edecek bir kitaba imza atmış.

 

       Doğu Avrupa’da Yolculuk, Merhaba Kitap Kulübü’nün gezi türü için seçtiği kitaptı ve bu türde okuduğum ilk eserdi. İşte tam da bu yüzden her ay farklı türde kitaplar okumayı hedefleyen bir kitap kulübü kurdum diyebilirim. Bir okur olarak belki de okuma listeme eklemeyi düşünmeyeceğim kitaplarla yolum kesişiyor ne güzel ^^

 

       Momo, bu kadar geç okuduğum için üzüldüğüm kitaplardan biriydi. Keşke çok daha küçükken yolum Momo ile kesişseydi diye düşündüm kitabı bitirirken. Aslında bu pişmanlığı sıkça yaşatsa da özellikle çocuklara önerilen kitapları okumak konusundaki alışkanlığımı 2024 yılında da devam ettirmeyi düşünüyorum.

       Bir Noel Hediyesi, okuyan herkesin ‘Ben bu hikayeyi biliyorum!’ diyeceği kısa ama etkili kitaplardan biri. O.Henry’nin öykülerini daha önce okumamış olsam da kulak aşinalığıyla biliyorum gibi hissediyorum ve tekrar tekrar okusam da hiç sıkılmıyorum.

 

       Bitmek bilmeyen romantik kitap sevgimin 2023 yılına yansıması, Netflix’in başarılı dizisi Valeria’nın uyarlandığı Yüksek Topuklar Serisi’nin 4. kitabı olan Çıplak Ruhlar ile gerçekleşti.

 

       Öykü türüne hayranım. Az kelimeyle çarpıcı bir eser ortaya çıkartmanın, romandakinin aksine daha dar bir alanda okuru yakalayacak detaylar sunmanın ne derece zor olduğunu katıldığım eğitimlerden biliyorum. Bir yandan da öykünün, odaklanma sorunu yaşayan okurlar için büyük bir nimet olduğunu düşünenlerdenim. Ne zaman gözüm roman okumaktan korksa en yakın öykü derlemesini elime alıyorum ve en yoğun zamanımda bile bir öyküyü baştan sona bir oturuşta bitirip kendimi mutlu edebiliyorum. Bu yüzden Gaddar Öyküler ve Bu Hikaye Senden Uzun Osman, 2023 yılındaki kurtarıcılarımdandı diyebilirim. Özellikle Bu Hikaye Senden Uzun Osman son yarısında ayna gibi yüzüme vuran cümleleriyle beni benden aldı. Çok uzunca bir süredir bir öyküde bu duyguyu hissetmemiştim ve geriye dönüp bakıyorum da sanırım bu içten etkileyicilik daha çok ana dilimde okuduğum kitaplarda karşıma çıkıyor.

 

       Normal İnsanlar’ı bitirmek için resmen aylarca uğraştım. Akıcı bir kitap olmasına rağmen bazı sahneleri oturtmak, kendi kafa yoğunluğum yüzünden pek mümkün olmadı bu yüzden en kısa sürede dizi uyarlamasını izleyip bendeki eksikleri onun tamamlamasını bekleyeceğim.

 

        2023 yılında, özellikle istifa etmeden önceki dönemlerde, bir narsistle nasıl başa çıkacağımı çözmek için (size zorlu bir yıl geçirdiğimi söylerken şaka yapmıyordum!) sıkça başvurduğum Beyhan Budak videoları sayesinde Doğan Cüceloğlu hayatıma girdi diyebilirim. Bundan sonra okuma listemde Doğan Cüceloğlu ve pek tabii Beyhan Budak’ın kitaplarına yer vermeyi planlıyorum.

 

       Kayıp Şeylerin Bakım Kılavuzu, kendimi kötü hissettiğim zamanlar açıp tekrar izlediğim 2-3 filmden biri. Hikayeyi bildiğim için zorlanmadan okurum diye düşünüp kitabı nihayet 2023 yılında okuduğum için mutluyum.

 

       2023’te yolum bu kitaplarla kesişti. Hiçbir plan yapmadan, hiçbir listeyi takip etmeden tamamen içinde bulunduğum duygusal andan uzaklaşmak için kitaplara sığındığım bir yıldı. Dramdan ve insan vicdanını zorlayan gerçekçi kurgulardan bilerek uzak durdum. Yine de şunu görüyorum ki eğer okursak, okur olmayı bilinçli bir şekilde sayılara falan takılmadan hayat boyu sürdürürsek, kitaplar bizim en yakın dostumuz olmaya devam ediyor.

 

       Herkese sağlıklı, mutlu, hayatın güzel sürprizleriyle ve kitaplarla dolu bir yıl diliyorum.

 

Sevgiler,

Ceren Kandil

kitap mimarı kitap blogu 2023 yılında okuduğum kitaplar kitap yorumu kitap listesi bookstagramturkey edebiyat kültür sanat 2023 yılında okuduklarım okuma listem
14 Şubat’a Özel 14 Kitap Önerisi

14 Şubat’a Özel 14 Kitap Önerisi

     Kökeni antik çağlara dayanan, günümüzdekine yakın
Temmuz Ayında Okuduklarım |2022

Temmuz Ayında Okuduklarım |2022

Merhaba!          Nihayet Temmuz ayında okuduğum kitapları
Aralık Ayında Okuduklarım |2022

Aralık Ayında Okuduklarım |2022

Merhaba! 2022 yılını gözden geçirmeden önce yılın son ayında hangi kitabı okuduğumdan
Daha Fazla Kitap Okumak İçin Öneriler

Daha Fazla Kitap Okumak İçin Öneriler

Merhaba!        Uzun zamandır daha fazla kitap okumak için

Ayın Yazarı

Agatha Christie

Agatha Christie