Yeni yıl heyecanı tarafından sarmalandığımız yılın son günlerinde 2015'de hangi kitapları okumuşum, hangi kitapları okumayı ertelemişim, hangi yazarlarla tanışmış, kitaplığıma hangi güzel kitapları katmışım merak ediyorsanız eğer buyursunlar efendim...
2015'i masaya yatırıyor ve 2016'ya dair yeni kararlar ile dolu bir yazı ile geliyorum bu sefer ^^
Goodreads Reading Challenge'da belirlediğim 70 kitap okuma hedefime ulaşmışım, hatta geçmişim ^^
Bu arada takip etmek isterseniz goodreads profilime şuradan ulaşabilirsiniz.
♥Hiç bir zaman skorcu bir okuyucu olmadım. Sene boyu 10 kitap okuduğum ay da oldu, 1 kitabı bitiremediğim zamanlar da... Benim için önemli olan çevirdiğim her bir sayfanın bana hissettirdikleri. Ağırlıklı olarak polisiye roman okuduğum için nefesimi kesen, sonunu tahmin etmekte zorlandığım ya da "bu mümkün değil!" diye şaşırdığım her bir sayfa, yeni bir şey öğrendiğim her bir kitap ya da kendimi karakteriymiş gibi içinde kaybettiğim her başarılı kurgu kitap seçmek adına verilmiş doğru bir karar olarak sene boyunca "Beni mutlu eden anlar" listeme ekleniyor. Kitap okumak kadar, kitaplara dokunmak, koklamak ve onlarla dolu bir odada uyuyor olmak bile mutlu ediyor beni.
♥Kitap alışverişimi ağırlıklı olarak online satış sitelerinden yaptığım bir yıl oldu 2015. İndirim oranlarının cazibesi, aradığım her kitabı bulabilmem, kitap/ayraç/ön okuma kitapçığı hediyeleri, her ay alışveriş yapınca artan indirim oranı ve taşımakta zorlanacağım sayıda kitabın kapıma kadar gelmesi gibi bir dolu avantajını düşününce online kitap alışverişi vazgeçemeyeceğim bir alışkanlık oldu diyebilirim.
♥Çalışmaya başladığım için düzenli bir hayata kavuştum sonunda! En büyük problemim zamanım bolken onu doğru değerlendirememem. Bunu 2015'de bir kez daha fark ettim. Aynı anda bir kaç şey ile uğraşınca zamanı daha iyi yönetebiliyorum. Yaz tatili boyunca 2 ay elime kitap kapağı değmeyip, işe girince yılın en çok kitap okunan aylarını yaşamamın başka bir açıklamasını bulamıyorum^^
♥Kitaplığımda senelerdir okunmayı bekleyen hüzünlü sayfaları yine ihmal ettim. Aralarında 4 sene öncenin yaz indiriminden, 3 sene öncenin kitap fuarından alınmış kitaplar bile var bekleyen... Sanırım okunmamış kitap sayım 100'ü çoktan geçti. Çalışma masamın üstündeki rafları okumadığım kitaplarıma ayırdım ve ofiste de okunmayı bekleyen minik bir kalabalık şimdiden oluştu. Hem içim rahat etmiyor sadece sahibi olduğum ama kendime katmadığım için o kitapları, hem de zamanı gelmemiştir daha onları okumak için en doğru zaman geldiğinde okuyacağım nasılsa diye kendimi rahatlatıyorum bir güzel.
2016'ya dair ilk ve en önemli kararım "evdeki kitap stoğumu bitirmek!" diyeyim de senenin ilk alınan ve uygulanmayan ütopik kararı olarak kalsın istemiyorum. Bu yüzden gerçekçi bir karar ile yeni yıla başlamak adına şuracığa da yazayım... "Yeni bir kitap alışverişi yapmadan önce bekleyen kitaplarından 2 tanesini okuduğuna emin ol Ceren!"Böyle böyle okunacak hepsi ve 50 okunmamış kitap gibi beni huzursuz etmeyecek sayıya inecek ve yenilenecek o liste bir kaç sene içinde ^^
♥Her ay bir yeni, bir yerli yazar okuma kararı almıştım 2015 için. Çoğunlukla kararıma uyduğum bir yıl oldu ve bu kararı iyi ki almışım dediğim bir sürü yeni yazar ile tanıştım. 2016'da da her ay bir yeni, bir yerli kitap okumaya devam edeceğim ve buna şiir eklesem hiç fena olmayacak aslında. Şiirler bana acı verici anlardan arta kalan hatıralar gibi geliyor hep sanırım bu yüzden pek elim gitmiyor şiir kitaplarına. Şiir okuyucusu olamadım ama bir kez daha deneyebilirim şiir kitaplarına yönelmeyi.
♥Yeraltı Edebiyatı ile tanışalı 1-2 sene oldu. Ne kadar geç kalmışım dedim ve pişmanlığını epey yaşamıştım bu geç kalışın. Blog tasarım itibariyle çok minnoş olduğu için yayınlarını hazırlamıyorum ama nefes kesen, insanı yumruk yemiş gibi sersemleten ve son sayfasına bakakaldığım bir sürü yeraltı edebiyatı kitabım var artık. 2016'da yeni türler denemeye açık olma kararı almam gerekiyor sanırım. Bakalım okumadığım türlerden hangisinin müptelası olacağım? ^^
♥2016'da nicedir ötelediğim site formatına geçiş sürecimi tamamlamış olmak istiyorum. Blogger şablonları kullanım kolaylığı açısından harikulade, sanırım ben bana en uygununu henüz bulamadım. Eski yayınlarımı daha ulaşılabilir kılmalı ve biraz daha özgün bir site ile yenilenmiş bir şekilde karşınıza çıkmalıyım. Bir de yayın düzeni konusu var ki canımı nasıl sıkıyor anlatamam. Çoğu zaman kitap okumayı blog yayını hazırlamaya tercih ettiğimden blog iyice ihmal edilmiş oldu. Bu problemi ortadan kaldırabileceğim bir yıl olur umarım 2016!
Yeni yıl için hazır hissediyorum kendimi. Herhangi bir konuda beklenti oluşturmayı uzunca bir süre önce bıraktığım için 2016'dan da bir beklentim yok. Var oldukları için şükrettiklerimi alıp götürmesin yeni yıl yeter bana ^^ Bir de çevrilmesini beklediğim kitapların en azından bir kısmı çevrilse daha ne isterim ben?
Gelelim 2015 yılında okuduğum ve listeyi hazırlarken bazısını satır satır hatırladığım için "1 yıl geçti mi bu kitabın üzerinden yahu?" diye şaşırdığım kitaplara
Müsvedde - Barış Berberoğlu (hala yapamadık şu röportajı, 2016'da olur mu dersin?)
Sona Kalan - Tess Gerritsen
Melek - L.A. Weatherey
Melek Ateş - L.A. Weatherey
Melek Son Savaş - L.A. Weatherey
Psikoloji - Nigel C. Benson
Erkekler Mars'tan Kadınlar Venüs'ten - John Gray
Kaçak - Alper Kaya
Kemik Torbası - Stephen King
Çocukluğumun Soğuk Geceleri - Tezer Özlü
Kitaplar ve Sigaralar - George Orwell
Marslı - Andy Weir
Eski Bahçe Eski Sevgili - Tezer Özlü
Şantaj - Harlan Coben
Jacop'ın Odası - Virginia Woolf
Peyzaj Bitkileri ve Özellikleri - Erdi Ekren
Altın Oran ve Fibonacci Sayıları - Richard A. Dunlap
Yapabilirsin - Müjdat Gezen
Şifacı - Antti Tuomainen
Tepetaklak / Tersine Dünya Oyunu - Eduardo Galeano
Karanlığın Kızı - Kelly Keaton
Asla Söyleyemeyeceğiniz İlginç Şeyler - Rosemarie Jarski
Yasaklı - Ted Dekker
Trendeki Kız - Paula Hawkins
Fahrenheit 451 - Ray Bradbury
Ölümlü - Ted Dekker
Mavi Tüy - Richard Bach
Kayıp Kitaplar Kütüphanesi - Alexander Pechmann
Yüzüncü Haber - Alper Kaya
Kamarilla - Daniel O'Malley
Dönüşüm - Tülin Baturu Ocak
Yalan Yalnızlık - Serkan Üstündağ
Aşk Bazen - N. Şahinler
Gölgeler - Paula Weston
Gece Yarısından Sonra - Tess Gerritsen
Modern İskandinav Şiir Antolojisi - Özkan Mert
Kurucunun Kızı - Amy Engel
Kelebeğin Hayat Sırları - Nil Karaibrahimgil
Kilitli - Kerry Wilkinson
Doctor Who Trenzalore Öyküleri - Justin Richards
Kedi Sahibinin El Kitabı - David Brunner
The Power - Rhonda Byrne
Çağrı - Stephen King
Yaşamın Ucuna Yolculuk - Tezer Özlü
Asla Yapma -Koethi Zan
Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocukları - Ranson Riggs
Kağıt Ev - Carlos Maria Dominguez
Tekinsiz - Chuck Palahniuk
Kalp Çarpar Beyin Böler - Yankı Yazgan
Tek Tadımlık Hayat - Lee Lipsenthal
Av - Michael Capuzzo
Kız Kulesindeki Kızılderili - Sunay Akın
Sütlü Mü? Köpüklü Mü? - Hilly Janes
İntihar Kulübü - Robert Louis Stevenson
Dokuz Öykü - Salinger
Katip Bartleby ve Benito Cereno - Herman Melville
Bir Tuhaf Turta Davası - Alan Bradley
Ölüm Pornosu - Chuck Palahniuk
Su Geçirmez İncil - Andrew Kaufman
2016 Yılında Burcunuzu Neler Bekliyor - Neşe Erden
Bir Gün Beni Ağlayacaksın - Tunç İlkman
kitapmimari.com 'da yorumladığım kitapların bağlantılarını listeye ekledim kitap ismine tıklayarak yıl boyunca yorumladığım kitaplara ulaşabilirsiniz ^^
Yeni kitap yorumlarında görüşmek üzere!
Sevgiler :)
Kitap Mimarı
Ceren KANDİL
Merhaba
YanıtlaSilOkumayı bekleyen kitap sorunu sanırım hepimizde olan bir şey. Gördüğümüz zaman dayanamayıp aldığımız, sahafta rastlayıp aldığımız kitaplar hep oluyor. Yeni konular ve tatlar eklemek gerekiyor okurken araya. Hemde ufkumuzu genişletmek manasında. Bende bu uygulamayı geçen sene kendime eklemiştim. Güzel oluyor, kötü olduğu zamanlarda oluyor. Ama sizin dediğiniz neden bu kitabı yada yazarı şuana kadar okumadım dediğimde oldu. Yazma işi gerçekten ayrı bir konu. Zaman ayırmak, nasıl yazacağınız düşünmek, gerekirse ayrıca araştırma yapmayı gerektiriyor. Blog açıtğımıza görede bunları bilmeden yada bilerek kabul etmiş olduk :) Umarım yeni yılda almış olduğunuz kararların hepsini yerine getirirsiniz. İyi seneler şimdiden.