16 Mart 2014 Pazar

Kitaplıklar ve daha fazlası ...

Merhaba!




Pazartesi sendromu ile boğuştuğumuz günümüze alıntı görseller ile süslediğim yazım olan kitaplıklar ile bir damla huzur getirmek istedim.




Kitap kurtlarının görünce dayanamayıp derin bir iç çektiği , evimizdeki kitaplığın bir anda anlamını yitirdiği bu tasarım açısından harika ürünlerin ne yazık ki bir çoğunun ülkemizde satışı yok. Fakat bu durumu çözecek ve daha önce bizzat kullandığım bir öneride bulunabilirim size... Beğendiğiniz mobilyanın resmini emektar mahalle marangozuna ya da bu işi tasarım ile birlikte ilerleten ahşap atölyelerine götürüp istediğiniz değişikliği yaptırarak ya da olduğu gibi aynısının üretilmesini sağlayabilirsiniz. Ben kitaplığımı bir yapı marketinin katoloğunda görüp beğenmiştim. Fakat kullanılan ahşabın rengi hoşuma gitmediği için mahalle marangozumuza resim ile birlikte gidip aynısından sipariş ettirmiştim. O zamanlar 13-14 yaşlarımdaydım ve tasarım ile ilgili donanımım sıfırdı. Tasarım açısından harika diye nitelendirebileceğim bir kitaplığım yok fakat dayanıklılık ve kullanılabilirlik açısından beni oldukça mutlu eden ilk göz ağrım kitaplığım şu şekilde.





Bir de cep boy kitaplarımı ve kutulara koyup kaldırmak istemediğim bazı karikatür dergilerimi yerleştirdiğim ucuz bir ayakkabılıktan bozma kitaplığım var ki artık kendini taşıyacak hali kalmadı garibimin son günlerini yaşıyor. Bunun haricinde dergilerim, peyzaja dair kataloglarım ve okumuş olduğum üniversitelere ait bütün ders notlarım ve okul kitaplarım yatak bazamın altında muhafaza ediyorum odamda hareket edebilecek alan kalması için.




En başarılı bulduğum tasarım ile başlamak istiyorum. Kitaplığınızın "Ben buradayım... Hu huuuu!" diye bağırmasını ve salonunuzun baş köşesini kocaman cüssesi ile doldurmasını istiyorsanız bence bu tasarım tek kelime ile harika!


Olduğu gibi aynısını yaptırmak yerine değişik harf kombinasyonları ile konuklarınıza ya da ofisinizi ziyaret eden müşterilerinize mesajlarınızı iletebileceğiniz bir hale getirebilirsiniz bu tasarımı. İlerleyen zamanlarda kendi evime yaptırmayı düşündüğüm bu kitaplığı özelleştirip üst katına Ceren alt katına Kitap Mimarı yazdırabilirim ^^


Günümüzde kitaplık anlayışı diğer bir çok konuda olduğu gibi ağır, tek kullanıma hizmet veren mobilyalardan oldukça farklı ele alınır oldu. Daha fonksiyonel üretilen mobilyalarınız ile oldukça şık bir okuma köşesi yaratabilirsiniz kendinize.



Özellikle kalabalık ailelerde yaşayan ve kendi odası bulunmayan kitap kurtlarının kitaplığının olmamasının ne kadar üzücü olabileceğini tahmin edebiliyorum. Dar alanlar ya da kısıtlı bir metrekareye, düşük maliyetli ve kullanışlı bir kitaplık yaptırmak isterseniz aşağıdaki tasarımlara göz atabilirsiniz. İçlerinde bazıları ölü alan olarak kalan en köşe yerleri bile kitap ile dolu hale getirip evinize şıklık katabilir.



Kitapların özen içinde fakat bir yerlere kapatılmadan sergilenmesi gerektiğine inananlardanım. Bu yüzden kapağı olmayan mobilyalar favorim. Tek dezavantajı sık aralıklarla düzenli temizlik gerektiriyor oluşu. Kaldı ki kitaplık düzenlemenin insan psikolojisine iyi geldiğini düşündüğüm için bunu pek dezavantaj olarak görmüyorum ben ^^ Mobilyalarınızı ve özellikle toz tutmaya müsait kitaplıklarınızı her temizlediğinizde cilalarsanız tozlanma süresini bir nebze olsun uzatabilir ve mobilyanızın ilk gün ki kadar parlak kalmasını sağlayabilirsiniz. Tabi cilalama işlemini raflarda kitap yokken yapmalısınız yoksa gözünüz gibi baktığınız kıymetlileriniz cila sebebiyle çıkmayan lekeler ile kaplanabilir.



"Evimde değil yeni bir mobilyaya misafire bile yer yok" diyen küçük eve sahip okuyucularım ya da yurtta kalıp dar alanda hayat mücadelesini sürdüren öğrenci arkadaşlarım için ise bu mini kitap raflarını önerebilirim. Oldukça ucuz ahşap malzeme ile sizin kullanımınıza açık olan duvarlarda hoş bir görüntüye kavuşabilirsiniz.


"Birazcık yerim var çok şükür" diyenler için koltuk ve kitap rafları ile bütünleşmiş tasarımlar oldukça ideal gözüküyor. Belirtmeden geçemeyeceğim, içinde oturulabilecek boşluğu bulunan pembe kitaplar ile bezenmiş kitap konsolundan esinlenerek konsepti "Edebiyat" olan semt parkı projemde duvarlarda bu tip boşluklar yaratıp insanların kitap okuyabileceği bir alan tasarlamıştım ^^ 



"Yok kardeşim benim yerim yok" diyen çaresiz kitap okurlarına önerebileceğim son tasarım ise şu şekilde.



Genellikle yılbaşı ağacı olarak süslenmiş şekilde karşımıza çıkan kitaptan ağaçlar yeri çok dar olup kitaplarını güzel bir şekilde sergilemek isteyen kitap severler için oldukça şık bir alternatif.

Raf sistemleri, mobilyalar ve alternatif kitap sergileme alanları ile ilgili yazımın sonuna geldik. Kitaplar ile kuşatılmış bir dünyanın düzenli kitap okuyan insanları olmamız dileğiyle, keyifli okumalar!

Bir minik not: Çocuklar, evlerinde kitaplık ve kitap okuyan birini görerek büyürse kitap okuma alışkanlığını kendiliğinden benimsiyorlar. Daha önce kısacık bahsettiğim yeğenim Gökalp'in şimdiden kitaplığı var ve henüz 4 yaşında :) Gelecek bir yazımı Gökalp'in kitaplarını incelemeye ayıracağım ^^

Kitap Mimarı
Ceren KANDİL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Abone olarak veya yorum yaparak, kişisel verilerinizin KVKK kapsamında işlendiğini kabul etmiş olursunuz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.