10 Mart 2014 Pazartesi

I'm Sherlocked!

Beni tanıyanların hatta sadece online iletişimde olduğum arkadaşlarımın da bildiği gibi Sherlock Holmes hayranıyım. Yaşadığım bir kaç kitap uyarlaması film hüsranından sonra uyarlama dizi ve filmlere karşı büyük bir ön yargı taşıyor olmama rağmen konu Sherlock olduğu için bütün dizi ve filmleri izliyorum. Tamam kabul defalarca hiç sıkılmadan izliyorum! Ama bir Kitap Mimarı olarak önceliğim her zaman kitaplarda ^^
Bu yazımda size okuduğum Sir Arthur Conan Doyle eserlerinden ve beğendiğim uyarlama dizi/filmlerden bahsetmek istedim. 




4 roman ve 56 hikayeden oluşan serinin; mantık yürütücü, akıl küpü, en ufak bir ipucundan büyük bir olayı çözebilen, genel kuramları öğrenmeyi gereksiz bulan fakat işine yarayacak bilgileri elde edebilmek için kendi üzerinde bile deney yapmaktan çekinmeyen bilimsel makaleleri ve kimya branşındaki buluşları olan, ince mizah anlayışıyla gözlerimi yaşartan, sosyal ilişkilerde oldukça başarısız ve zekasının bir göstergesi kabul ettiğim patavatsız hayali kahramanı Sherlock Holmes. Ben onun özelliklerinin %3'ünü bu uzun cümlemde anlatmayı başaramazken Sherlock Holmes kendisine Danışman Dedektif diyor ve dünyada bu mesleği yapan ilk ve tek insan olarak karşımıza çıkıyor. (Hayali bir karakter olması ne kadar acı değil mi?)

Hayatımıza Kızıl Soruşturma ile giren ve Dr. John Watson ile 221B Baker Sokağı 'de ev arkadaşlığı yapan kahramanımızın hepimiz tarafından bilinen hikayesi son günlerde eski popülerliğini tekrar yaşıyor. Bütün hikayeleri çeşitli yayın evleri tarafından defalarca kitap haline getirildi. Buna rağmen yayın evleri özel basımlar yapmaya devam ediyor ve Sherlock severlerin kitaplıklarına yeni parçalar ekleme olanağı sunuyor. Sir Arthur Conan Doyle 'un Sherlock'u bitiriyorum kararına "Bitirtmeyiz!" diye çıkışan ve Sherlock'u yaşatıp kötü Moriarty'nin sonunu getirten okurlarının diline sağlık sayelerinde Boş Ev macerasını keyifle okuduk.

Conan Doyle kitapları kadar olmasa da Sherlock hayranlarının baş tacı yaptığı çeşitli inceleme, derleme kitaplarda bol bol mevcut kitapçılarda. Benim bu eserler arasında en beğendiğim Daniel Smith'in Sherlock Gibi Düşünmek kitabı. Bu kitabı beğenmemin iki nedeni var aslında. Birincisi Cumhur Bey'in Sherlock çevirilerini daha bir seviyorum. Farklı çevirmenlerden okuduğum zaman aynı tadı alamıyorum maalesef. İkincisi zaten ezbere bildiğimiz Sherlock aforizmalarını içeren derleme kitaplardan olmaması. Martı Yayınların'dan Eylül - 2013 yılında çıkan bu kitabı henüz dağıtımı tamamlamamışken okul yolumun üzerindeki bütün İstanbul kitapçılarında aramıştım ^^ İçinde Sherlock bakış açısını küçük örnekler ile hayatınıza uyarlayabileceğiniz egzersizler sorular ve bulmacalar yer alıyor. Arka kapağında yer aldığı gibi " ... mantık yürütme yeteneğinizi geliştirmeniz için büyük bir şans veriyor" kitap size. Bence bir Sherlock severin kitaplığında mutlaka bulunması gerekiyor.




Çeşitli yayın evlerinden zaman zaman Sherlock kitapları alıp ilk defa okuyormuş heyecanımı yaşatmaya çalışıyorum. Okumadığım son Sherlock hikayesini bitirdiğim zaman yaşadığım büyük hüznü bu şekilde hafifletiyorum bir nevi. 

En başarılı bulduğum Sherlock uyarlaması ise BBC - Sherlock dizisi. Pilot bölümü de dahil olmak üzere şu ana kadar yayınlanmış bütün bölümleri en azından 3 defa izleyecek kadar çok seviyorum bu diziyi. Oyuncu seçimlerinden tutun, dizi müziğine ve efektlerine kadar başarılı bulmadığım tek bir nokta yok diziye dair. 1 senelik sezon aralarını pazarlıkla 6 aya indirebilsek bölüm sayılarını en azından 5'e çıkartabilsek ne kadar güzel olur. Ama uzun seneler sürdürülmesi planlanan dizinin bir süre daha bize beklememizin 7. aylarında "Ya yeni sezona kadar ölürsem?" paranoyası yaratmaya devam edeceğini üzülerek dile getiriyorum. 



Martı Yayınları 56 hikayenin bir arada bulunduğu özel basım bir kitap yayınladı kısa süre önce. Bütün hikayeleri okumama rağmen okuma listeme ekledim bile!



Bir sonraki yazımda görüşmek üzere!

Kitap Mimarı
Ceren KANDİL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Abone olarak veya yorum yaparak, kişisel verilerinizin KVKK kapsamında işlendiğini kabul etmiş olursunuz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.