Kitap Mimarı Logo
30 Haziran 2021

Haziran Ayında Okuduğum Kitaplar |2021

Haziran Ayında Okuduğum Kitaplar |2021

Ne aydı ama!

 

       Yılın yarısını geride bıraktığımız Haziran ayı benim ızdırap içinde geçti diyebilirim. Aklım fikrim, ayın yarısını hastalandığı için veteriner kliniğinde geçirmek zorunda kalan evcil dostumdaydı. Haliyle odaklanmakta ya da onu düşünmekten başka bir şeyle ilgilenmekte zorluk yaşadım.



       Kitap okumaya ara verirsem okuma hızımın düşeceğini bildiğim için, hem kafa dağıtmak hem de kitap okumaktan iyice kopmamak adına bolca çocuk kitabı okuyarak değerlendirdim bu ayı. Normalde de okuma listeme çocuk kitapları ekleyen bir okurum ama ilk defa ayın büyük bir çoğunluğunda çocuk kitabı okuduğum için psikolojime olan olumlu etkilerini görme şansım oldu. Bence yaşımız kaç olursa olsun, şaşırtıcı, düşündürücü, insanın içini sımsıcak yapan ya da olaylara farklı bir bakış açısı ile bakmamızı sağlayan çocuk kitaplarına okuma listemizde yer vermeliyiz.

 

       Haziran ayında okuduğum kitaplara gelecek olursam, bu ay biri e-kitap olmak üzere toplamda 17 kitap okudum. Okuduğum kitaplar:
 

• Büyük Kırmızı Papağan - Mithat Önal

• Heartstopper – Alice Oseman

• Münzevi - Alice Oseman

• Âşık Kadınlar - Elfriede Jelinek

• Profesör ve Hizmetçi - Yoko Ogawa

• Ufak Tefek Aşk Halleri - Catana Chetwynd

• Sarmaş Dolaş: Sevgiliniz En Yakın Arkadaşınızsa Hayat Bir Mucizedir - Catana Chetwynd

• Musmutlu Yumuş Yumak - Sarah Andersen

• Büyümek Diye Bir Şey Yok - Sarah Andersen

• Kalp ve Beyin - Nick Seluk

• Disney Kitabı - Jim Fanning

• İyi Ejderha & Kötü Ejderha - Christine Nöstlinger

• Korkunç Hayaletli Şeyler - Christine Nöstlinger

• Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu - Italo Calvino

• 13 Katlı Ağaç Ev - Andy Griffiths

• 26 Katlı Ağaç Ev - Andy Griffiths

• Roverandom - J.R.R. Tolkien

 

       Öykü en sevdiğim türlerden biri bu yüzden yeni aya öykü kitabıyla başlamayı seviyorum. Bu yüzden haziran ayı için ilk tercihim Büyük Kırmızı Papağan’dı.

 

       Heartstopper’ın dilimize kazandırılacağını öğrenince şöyle bir göz atmak için Alice Oseman’ın çizimlerine baktım ve kendimi yayınlanan her şeyi bir gecede bitirmiş halde buldum. Şimdilerde ikinci baskısını gören ve dilimize Kalp Çarpıntısı olarak çevrilen bu sımsıcak çizgi roman serisinin ikinci cildi için bandrol alındı. İlk iki cildi kitaplığıma ilerleyen günlerde ekleyeceğim. Münzevi romanı, Heartstopper’dan sonra yazarın dilimize çevrilen eseri var mı diye bakınırken karşıma çıktı. İki farklı türde eserler olmalarına rağmen ortak karakterleri sebebiyle birbirini destekleyen bir yanı var Münzevi ile Kalp Çarpıntısı’nın. Kalp Çarpıntısı’nı çok beğendim ama Münzevi için ortalama bir kitaptı diyebilirim.

 

       Elfriede Jelinek tanışmak için geç kaldığımı bildiğim yazarlardan biriydi. Özellikle Piyanist kitabını merak ettiğim bir yazarı bir süredir okuma planıma eklemiştim. Hem bir yazarın en popüler kitabından önce başka kitapları ile okumaya başlamayı sevdiğim hem de bir Anıl Alacaoğlu çevirisi olmasının etkisiyle önce Âşık Kadınlar’ı okumaya karar verdim. Bu ay okuduğum kitapların arasında edebi zevki ve düşündürücü yanıyla adeta pırlanta gibi ışıldayan Âşık Kadınlar’ı çok sevdim. En kısa zamanda Piyanist’i de okuma listeme ekleyeceğim.

 

       Profesör ve Hizmetçi kısa süre önce kitaplığıma eklediğim kitaplardan biriydi. Kitabı okurken sanki bir film izliyormuş gibi hissettim ve bitirdikten sonra filme uyarlandığını öğrendim. Konu itibariyle beğendiğim ama bazı açılardan beni tatmin etmeyen bir kitaptı diyebilirim.

 

       Kalp ve Beyin, Musmutlu Yumuş Yumak, Büyümek Diye Bir Şey Yok, Sarmaş Dolaş, Ufak Tefek Aşk Halleri kitaplarının çizerlerini sosyal medyada beğeniyle takip ediyordum. Açıkçası bu kitapları almayı çok uzun zamandır düşünüyordum ama hep unutuyordum. Bu ay sadece karikatür kitapları için sepet oluşturarak unutmanın önüne nihayet geçtim.

 

       Disney Kitabı, Disney dünyasını sevenler için muazzam bir başvuru kitabı. İçinde Brave filminin orijinal film karesi yer alıyor ve Disney dünyasına dair tüm detayları içeriyor. Yeni baskı yapmama ihtimaline karşı ilgileniyorsanız zaman geçmeden kitaplığınıza eklemenizi öneriyorum.

 

       İyi Ejderha & Kötü Ejderha ile Korkunç Hayaletli Şeyler özellikle illüstrasyonlarını merak ettiğim çocuk kitaplarındandı. Christine Nöstlinger kalemiyle tanıştığım için çok mutlu oldum ve uygun yaş grubundaki tanıdıklarıma hediye etmek için bu kitaplardan birkaç tane daha satın aldım.

 

       Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu, Merhaba Kitap Kulübü ile birlikte okuduğumuz kitaptı. Yazının başında belirttiğim sebeplerden mi yoksa kitabın on farklı kitap başlangıcı içeren özgün bir konusu olmasından mıdır nedir bir türlü kapılıp gidemedim. Açıkçası post-modern kitaplarda bu durumu çok sık yaşıyorum sanırım bana uygun bir tür değil.

 

       13 Katlı Ağaç Ev ve 26 Katlı Ağaç Ev merak ettiğim çocuk kitaplarından biriydi. İlk başlarda konusu tahmin ettiğim gibi çıkmadığı için galiba beğenmeyeceğim endişesi yaşasam da özellikle 26 Katlı Ağaç Ev’i kahkahalarla okuduğumu söyleyebilirim. Hikaye içinde hikaye, çizimler, komik karakterler ve durum komedileri tam anlamıyla gülmek ve kafa dağıtmak için birebir oldu benim için. Tabi küçük kitap kurtları için de bu tarz kitapların okumayı sevdirmek için isabetli alternatifler olduğunu da eklemeden geçemeyeceğim.

 

       Roverandom geçen ay okumaya başladığım ve bu ay içinde biten bir kitaptı. Tolkien Mirası’nı her ay bir kitap olacak şekilde okumaya devam edeceğim.

 

       Daha önce de belirttiğim gibi ilk zamanlar zorunluluktan başladığım hafif okumalar bir süre sonra beni neşelendirdi ve ruh halime iyi gelen bir hale büründü.

       Temmuz ayı için planım bir süredir ara verdiğim polisiye kitaplara dönüş yapmak. Tabi hayat, biz planlar yaparken başımıza en olmadık şeyleri getirebildiği için, ay sonunda çok farklı bir kitap kulesi ile karşınıza çıkabilirim.

Şimdiden keyifli bir temmuz ayı geçirmenizi dilerim.

 

 

Benzer diğer içerikler için tıklayınız:

Mayıs Ayında Okuduklarım |2021

 

Nisan Ayında Okuduklarım |2021

 

Mart Ayında Okuduklarım |2021

 

Şubat Ayında Okuduklarım |2021

 

Ocak Ayında Okuduklarım |2021

 

 

kitap mimarı kitap yorumu haziran ayında okuduğum kitaplar haziran ayında okuduklarım kitap blogu okuma güncesi kitap yorumu kitap önerisi büyük kırmızı papağan heartstopper kalp çarpıntısı münzevi aşık kadınlar profesör ve hizmetçi ufak tefek aşk halleri sarmaş dolaş musmutlu yumuş yumak büyümek diye bir şey yok kalp ve beyin disney kitabı iyi ejderha & kötü ejderha korkunç hayaletli şeyler bir kış gecesi eğer bir yolcu 13 katlı ağaç ev 26 katlı ağaç ev roverandom tolkien mirası
2022 Yılında Okuduğum Kitaplar

2022 Yılında Okuduğum Kitaplar

  Merhaba!     Rutin başlayan ama beklenmedik
Eylül Ayında Okuduklarım | 2019

Eylül Ayında Okuduklarım | 2019

Merhaba!      Geçtiğimiz ay yeniden başladığım günce paylaşımlarımın
Ayın Yazarı - Tess Gerritsen

Ayın Yazarı - Tess Gerritsen

     Ailesinin “yazarsan para kazanamazsın” endişesiyle doktor
Ocak Ayında Okuduklarım |2021

Ocak Ayında Okuduklarım |2021

Merhaba!      2020’de bir heves başladığım ama yaşadığım odaklanma

Ayın Yazarı

Agatha Christie

Agatha Christie