Ayın Yazarı
Agatha Christie

En Sevdiğim 5 yazı dizimin bu haftaki konusu yayınevleri.
Her okur gibi benim de favori yayınevlerim var. Bu yayınevlerini belirlerken kitaplığımdaki sayıca çok olan yayınevlerini listelemekten ziyade, yayınevi denince aklıma gelen ve kalitesiyle beni şaşırtmayan ilk beş tanesini sıraladım.
Bütün En Sevdiğim 5 yazılarımda olduğu gibi, bu listenin tamamen kişisel olduğunu ve 5 ile sınırlandırıldığı için pek çok başarılı yayınevine listemde yer veremediğimi belirtmek istedim. Gelelim En Sevdiğim 5 Yayınevi’ne!
1-İş Bankası Kültür Yayınları
Hasan Ali Yücel Klasikleri, Modern Klasikler ve Türk Edebiyatı Klasikleri Dizisi’ndeki kitaplarıyla pek çok okurun kitaplığında geniş yer tutan İş Bankası Kültür Yayınları, en sevdiğim yayınevleri listemin ilk sırasında yer alıyor.
Özellikle telif hakkı düşmüş yazarların eserlerine dair yürüttüğü titiz çalışmalar yayınevinin kıymetini gözümde daha bir arttırdı. Basmış olmak için değil, edebi dünyamıza değer katmak için hazırlanan kitaplar, köklü yayınevinin geçmişindeki pek çok ilkin devamı nitelikte. Ne diyeyim, var olsun…
2-Yapı Kredi Yayınları
Satış kaygısı gütmeden, pek çok konuda ansiklopedik eserler üreten ve kaliteli işlerin altında imzası bulunan Yapı Kredi Yayınları sevdiğim bir diğer yayınevi. Özellikle ilkgençlik çağımda YKY kitapları çok sık okuma listeme konuk oldu haliyle okumayı sevmemde bu yayınevinin katkısı azımsanamayacak kadar fazla.
Ülkemizden kıymetli kalemleri bir araya toplayan Yapı Kredi Yayınları, klasikleşen kapak tasarımlarıyla her geçen gün kitaplığımdaki yerini arttırıyor.
3-Altın Kitaplar
Hatırlıyorum da kendi başıma gidip satın aldığım ilk kitap Bir Genç Kızın Gizli Defteri’ydi. O zamanlar telif hakkı Altın Kitaplar’da olan İpek Ongun’un genç kızların kitaplıklarında ve yüreklerinde kök salan serisinin ilk kitabını satın alma süreciyle bile hayatımda yer edindi Altın Kitaplar. Açıkçası bazı yayınevleri ile aramda özel bir bağ olduğunu düşünüyorum. Altın Kitaplar’da bunlardan biri. Gözü kapalı seçtiğim kitaplar bile beni yanıltmadı.
Agatha Christie, Stephen King gibi yazarların adını duyduğumuzda gözümüzde logosu beliren Altın Kitaplar, kitaplığımdaki yerini her ay mutlaka 1-2 kitap genişletiyor.
4-Elma Yayınevi
Elma Yayınevi, bu liste içerisinde kalpten bir bağ hissettiğim tek yayınevi diyebilirim. Deneyimli, uzman ve liderlik gibi katı duruşlu özellikleri, samimiyet, sıcaklık ve iyi niyetle harmanlayıp her seferinde okurun kalbine, ruhuna ve hayatına dokunan kitaplara imza atıyorlar. Kişisel gelişim, iş yaşamı ya da pazarlama gibi genele hitap eden kitapların aksine oldukça sınırlı bir kesimin ilgi alanına giren kitaplarını da okumuş bir okurları olarak yayınevinin bütün eserlerinin ülkedeki herkesçe okunmuş olmasını dilerdim.
5-Martı Yayınları
Türkiye’de polisiye okuru olup kitaplığında Martı Yayınları’ndan kitap bulunmayan bir okur yoktur sanırım. Uzun yıllar dünya polisiyesini Martı aracılığıyla kitaplığıma ekledim ve hala daha zaman zaman kitaplığıma Martı etiketli kitaplar eklemeye devam ediyorum. 2-3 senemi sadece Martı Yayınları’nın kitaplarını okuyarak geçirdiğim bir dönem yaşadım ve bu yüzden ilgimi çekebilen neredeyse her kitabı kitaplığıma ekledim. Son dönemlerde nadiren Martı Yayınları okuyor olsam da kitaplığımda biraz da Tess Gerritsen’i etkisiyle en çok Martı etiketli kitaplar var.
Can, Çınar, Jaguar, Ayrıntı, Nemesis, Alfa, Metis, İthaki, bu listede yer veremesem de kalbimde ve kitaplığımda geniş yeri olan diğer bazı yayınevleri. Hasretle andığım ve hala daha kapatılmasına anlam veremediğim en gözde yayıncım neredeyse her konuda okuru araştırmaya zorlayan, NTV Yayınları’na da selam olsun diyelim madem…
En Sevdiğim 5 yazı dizisinin önceki yayınları;
En Sevdiğim 5 Kitap
En Sevdiğim 5 Agatha Christie Romanı
En Sevdiğim 5 Yazar
Ayın Yazarı
Agatha Christie