Kitap Mimarı Logo
01 Mart 2019

Ayın Yazarı - Stefan Zweig

Ayın Yazarı - Stefan Zweig

     Biyografi türünün ustası olarak kabul edilse de kaleme aldığı öykülerle geniş kitlelerce tanınan Stefan Zweig, eserleri kadar hayat hikayesiyle de dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.

     22 Şubat 1942 yılında ikinci eşi Lotte ile birlikte zehir içerek kalkıştığı intihar öncesi bıraktığı notta “Özgür iradem ve açık bir bilinçle bu yaşamdan ayrılırken, son bir sorumluluk yerine getirilmeyi bekliyor: Bana ve işimi yapmama huzurlu bir ortam sunan harika ülke Brezilya’ya içten teşekkürlerimi sunmak. Her yeni günle bu ülkeyi daha çok sevmeyi öğrendim, ruhsal anavatanım Avrupa kendi kendini yok ettikten ve ana dilimin dünyası yok olduktan sonra, dünyanın hiçbir yerinde hayatımı bu kadar severek yeniden kuramazdım. Ama altmışıncı yaştan sonra tam anlamıyla yeniden başlamak çok özel bir güç gerektiriyor. Ve benim gücüm yıllar süren vatansız yolculuklardan sonra iyice tükendi. Bu nedenle hayatımı doğru zamanda ve doğru bir şekilde sonlandırmamın iyi olacağına inanıyorum. Ki hayatım boyunca tinsel uğraşım en büyük haz kaynağım ve kişisel özgürlüğüm en yüce değerim oldu. Bütün dostlarımı selamlarım! Hepsine uzun geceden sonra gelen tanın kızıllığını görmek nasip olsun! Ben, her zamanki sabırsızlığımla önden gidiyorum.” yazar.
     Brezilya’nın huzur dolu sıcak şehri Petropolis’teki nezih yaşantısına rağmen yazarı intihara sürükleyen süreç nasıl gelişti gelin birlikte inceleyelim.

 

     1881 yılında varlıklı ve kültürlü Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Zweig’in hayatı 1. Dünya Savaşı’nın başladığı yıllara kadar normal akışında ilerledi. Berlin’de lisans seviyesinde Felsefe eğitimi gören yazar beş dil bilen, şiirler yazan ve kendisi gibi sanatçı dostlarıyla vakit geçiren bir gençti. Savaşın ilk yıllarında gönüllü olarak orduya katılan Zweig, tanık olduğu ızdıraplar sonrasında savaş karşıtı bir tutum sergilemeye ve kaleme aldığı oyunlar ile savaşı kınadı. Zweig’in zamanında dünyayı keşfetmek adına çıktığı seyahatler Naziler tarafından kara listeye alınmasıyla zorunlu sürgün haline geldi. Yazarın çokça ülke gezmesi sanat ve edebiyat alanında tüm dünyayı etkileyen isimlerle aynı ortamda bulunma şansını sunsa da, ölümünün 70 yıl sonrasında ortaya çıkartılan intihar notunda belirttiği gibi vatansız yolculuklar onu oldukça tüketmiş.

 

     Tek bir cümle ile tanıtacak olsam Stefan Zweig için “ince ruh ve derin gözlem yeteneğinin vücut bulduğu en hisli yazar” derdim. İçinde bulunduğu dünyanın hızla yok olan insani değerleri ve değişen dünya dinamiklerinin küresel boyuta ulaşacağı endişesi, Brezilya’da geçirdiği saygın ve huzurlu yıllara rağmen onu hayatta tutmaya yetmemiş.

 

     Daha önce eserlerini okumayanlarınız için belirtmeliyim ki Stefan Zweig, öykülerinde hangi konuyu ele alırsa alsın insan olmaya dair derin bir duyguyu muhakkak güçlü kalemiyle okuyucusunun yüreğine işliyor. Kısacık bir öyküsü bile günlerce içinizde yer edip sizi insan olmaya dair düşündürüyor. Kadın erkek, genç yaşlı hayatın her kesiminden insanı ele aldığı öykülerinin kahramanı kim olursa olsun insan olmanın evrensel yanını görebiliyorsunuz.

 

     Akıcı dili, sürükleyici konuları, derin ama okuyucuyu bir an olsun sıkmayan karakter tahlilleri ile geniş kitlelerce sevilen Stefan Zweig’i okuyup, beğenmeyen bir okuyucu ile karşılaşmadım. Eserleri de kendisi gibi dünyaya mal olmuş yazarın kitaplarını ülkemizde bir çok yayınevi okuyucularla buluşturuyor. Çeviri, baskı kalitesi ve her biri tablo gibi ince ince düşünülmüş kapak tasarımlarıyla severek tamamlamaya çalıştığım Modern Klasikler Dizisi kapsamında yayımlanan Zweig kitaplarını İş Bankası Kültür Yayınları’ndan temin ediyor ve kitaplığıma ekliyorum eğer kitap İş Kültür seçkisinde yoksa öncelikli tercihim Can Yayınları oluyor.



     Her bir kitabı insanı aynı derinlikte etkilediği için özellikle şu kitabından okumaya başlayın diyemem fakat yazarın en beğendiğim 5 kitabı; Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu, Kızıl, Satranç, Amok Koşucusu ve Olağanüstü bir Gece…

Stefan Zweig’in ülkemizde yayımlanan bazı kitapları;

Üç Büyük Usta: Balzac Dickens Dostoyevski 
Kendileriyle Savaşanlar: Hölderlin Kleist Nietzsche 
Kendi Hayatının Şiirini Yazanlar: Casanova Stendhal Tolstoy 
Satranç
Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu
Gömülü Şamdan
Mecburiyet
Rahel Tanrı’ya Hesaplaşıyor
Ay Işığı Sokağı
Bir Çöküşün Öyküsü
Yakıcı Sır
Lyon’da Düğün
Olağanüstü Bir Gece
Korku
Amok Koşucusu
Satranç
Kızıl
Clarissa
Geçmişe Yolculuk
Mürebbiye
Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat
Karmaşık Duygular
Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu
Hayatın Mucizeleri
Balzac Bir Yaşam Öyküsü
Mary Stuart
O Muydu?
Joseph Fouche Bir Politikacının Portresi
Roterdamlı Erasmus
Vicdan Zorbalığa Karşı
Macellan Bir İnsan Bir Yaşam
Hayatın Mucizeleri
Yarının Tarihi
Değişim Rüzgarı
Dünün Dünyası Bir Avrupalının Anıları
Marie Antoinette
Amerigo Tarihi Bir Yanlışlığın Hikayesi
İnsanlığın Yıldızının Parladığı Anlar
Sabırsız Yürek
Bir Kalbin Çöküşü

kitap mimarı kitap yorumu kitap tavsiyesi stefan zweig stefan zweig kitapları öykü roman modern klasikler dizisi iş bankası kültür yayınları can yayınları kültür sanat edebiyat dünya edebiyatı ayın yazarı
2020 Yılında En Çok Okunan Kitap Yorumları

2020 Yılında En Çok Okunan Kitap Yorumları

Merhaba. Neredeyse tamamını salgın şartlarında geçirdiğimiz koca bir yılı geride
2023 Yılında Okuduğum Kitaplar

2023 Yılında Okuduğum Kitaplar

  Upuzun bir aranın ardından merhaba!        
Mayıs Ayında Okuduklarım |2021

Mayıs Ayında Okuduklarım |2021

Merhaba!   2021, onlarca yıllık okur geçmişimde senenin başından itibaren
2021 Yılında Okuduğum En İyi 15 Kitap

2021 Yılında Okuduğum En İyi 15 Kitap

Merhaba!          2021

Ayın Yazarı

Agatha Christie

Agatha Christie