Kitap Mimarı Logo
03 Ocak 2022

2021 Yılında Okuduğum En İyi 15 Kitap

2021 Yılında Okuduğum En İyi 15 Kitap

Merhaba!

 

       2021 Yılında Okuduğum Kitaplar arasında öyleleri vardı ki aradan seneler geçse bile hafızamda tazeliğini koruyacaklarını ya da tekrar tekrar okusam da büyük bir keyif alacağımı biliyorum.

 

       Önereceğim kitapları benzer listelerde sıkça görebilirsiniz çünkü hakikaten emsallerinden ayrılan, yaratıcılık bakımından üst düzey beklentileri bile karşılayan en önemlisi insana gerçek bir okur doyumu yaşatan kitaplardan bahsedeceğim.

 

       Koca bir yılın öne çıkan kitaplarını 1’den 15’e numaralandırmam mümkün olmadığı için fotoğraftaki boy sırasına göre kısa kısa bahsedeceğim okuduğum kitaplardan. Hepsini liste birincisi kabul ederek okursanız sevinirim.

 

 

Hobbit – J. R. R. Tolkien

       İtiraf etmek gerekirse, Orta Dünya’ya ilk adımı atmak için oldukça geç kaldım. Gerçi böyle geç kalınmış tanışmalarda ‘İyi ki şimdi okumuşum!’ sevinci yaşadığım için zamanlamayı kendi açımdan kabul edilebilir buluyorum ama siz siz olun bu dünyanın özgün kapısından içeri girmek için çok geç kalmayın.

 

İlahi Komedya / Cehennem – Dante

       Dante’nin yazın, Rekin Teksoy’un da çeviri harikası eseri beni kelimenin tam anlamıyla büyüledi. Cehennem, Araf, Cennet kitapları arasındaki favorim de Cehennem olduğu için İlahi Komedya’yı temsilen listeye bu kitabı ekledim. Tasvirler, alt metinde işlenen siyasi/toplumsal eleştiriler o kadar etkileyici ki okuduktan sonra bir süre gözünüze diğer tüm kitaplar yavan ve anlamsız gözüküyor.

 

Puslu Kıtalar Atlası – İhsan Oktay Anar

       Hakkında hep övgü dolu yorumlar okuduğum/duyduğum, nihayet kitap kulübündeki arkadaşlarımla okuyabildiğim Puslu Kıtalar Atlası, okuduğum çok yönlü metinlerden biriydi. Kitabı başka bir kitapla kıyaslamak bile çok zor. Özellikle hikaye dinlemeyi seviyorsanız kitaba mutlaka kitaplığınızda yer vermelisiniz.

 

Körlük – José Saramago

       2021 yılında iki kitaplık Körlük ve Görmek serilerini okudum fakat favorim açık ara farkla Körlük oldu. Karakter isimlerinin bile olmadığı bu distopik roman yer yer okuru zorlasa da o kadar ustaca kurgulanmış ki elinizden bırakmanız mümkün olmuyor.

 

Denizaltı – Joe Dunthorne

       Kitabın hayatıma girmesi bile çok tatlı bir hikayeydi! Önce film müziklerini dinledim, daha sonra sinema uyarlamasını izledim, uyarlama filmi beğensem de bazı noktaları anlaması güç bulunca kitabı okuyayım dedim. İyi ki kitabı okumayı ihmal etmemişim. Kitapta ve haliyle sinema filminde Amélie’nin hissettirdiklerine benzer bir tat var. Kısacası Amélie’yi sevdiyseniz Denizaltı’na mutlaka şans vermelisiniz.

 

On Küçük Zenci – Agatha Christie

       Şimdilerde ayrıştırıcı dili sebebiyle ismi On Kişiydiler olarak değiştirilen kitap bu zamana kadar okuduğum en güzel Agatha Christie kitaplarından biriydi. Çoğu Christie okurundan da duyabileceğiniz gibi ‘Bütün kitapları çok güzel ama On Küçük Zenci’nin yeri bir başka!’.

 

Deniz Feneri – Virginia Woolf

       Daha önce de Virginia Woolf kitapları okumuştum ama beni yazara hayran bırakan kitap kesinlikle Deniz Feneri oldu. Yazarın hayatını ince ince araştırarak okuduğum ve kendi hayatındaki benzerlikleri fark ederek okuduğum için midir nedir Deniz Feneri’ni çok beğendim.

 

Âşık Kadınlar - Elfriede Jelinek

       Nobel Ödüllü, feminist yazar Jelinek’in 1975 yılında yayımlanan ve hala güncelliğini koruyan romanı, kadın olmanın katmanlarını tek tek açıp inceleyen bir laboratuvar çalışması niteliğinde dersem sanırım abartmış olmam. Özellikle kadın okurların kitaplığında tıpkı Deniz Feneri gibi mutlaka olması gereken kitaplardan olduğunu düşünüyorum. Kitabı tüm bunlardan bağımsız olarak ‘Kaliteli çeviri nasıl olur?’ merakınızı gidermek için de okuyabilirsiniz.

 

Başka Yasalar – Anıl Alacaoğlu

       Başka Yasalar, aynı zamanda Âşık Kadınlar kitabının çevirmeni olan Anıl Alacaoğlu’nun; 2021 yılında öykü okurlarına hediye gibi sunduğu kıymetli bir öykü kitabı. Öykü sevip bu kitabı beğenmeyen bir okurla karşılaşmanız çok zor. Muhtemelen kitabı buna benzer ‘2021 yılının enleri…’ listelerinde sıkça görmüşsünüzdür. Eh, hepimiz yanılıyor olamayız öyle değil mi?

 

Kirpi Mesafesi – Hakan Akdoğan

       Çirkinliğe dair etkileyici giriş cümlesiyle, okuru daha ilk paragraftan etkileyen Kirpi Mesafesi bu yıl okuduğum kitaplar arasında en çok beğendiklerimden biriydi.

 

Dünya Sineğe Baktı – Cahit Kaya

       Yazının başında belirttiğim tekrar okumak isteyeceğim kitaplardan biri Dünya Sineğe Baktı. Daha önce ‘Öyküde aradığım şey yalın bir dil, okuru yormayan ama çarpıcılığıyla yerden yere vurabilen bir anlatım gücü ve bir kez okusam bile yıllarca hafızamda yer edebilecek özgün konu seçimi.’ demiştim Dünya Sineğe Baktı’da aradığımı fazlasıyla buldum.

 

Noel Domuçu ile Jack’in Müthiş Maceraları

       J.K. Rowling masalsı dünyaları o kadar detaylı ve inandırıcı yazıyor ki yaşım kaç olursa olsun onun yarattığı dünyayı okurken gözlerim ışıldıyor ve bir yerlerde böylesi bir dünyanın var olduğuna tüm kalbimle inanmak istiyorum. Noel Domuçu ile Jack’i çok sevdim.

 

Gece Yarısı Kütüphanesi – Matt Haig

       Kitapların, bir kitap kahramanı gibi yer aldığı romanlara bayılıyorum. Bu yıl okuduğum Kısa Bir Cehennem Ziyareti’nde de başrol kitaplarındı fakat Gece Yarısı Kütüphanesi’nin tadı bir başkaydı.

 

Kıyamet Gösterisi – Neil Gaiman & Terry Pratchett

       Uzunca süre baskısı olmadığı için kitabı okumadan önce uyarlama dizisi Good Omens’i seyrettim. Nasılsa diziyi izledim diye kitabı bir süre okuma listeme almayacaktım ama hem yeni baskı yapması hem de kitaptaki bazı bölümlerin dizide yer almadığını öğrenince tüm listeleri alt üst edip okudum Kıyamet Gösterisi’ni. Evet, dizi güzel bir uyarlama ama kitap çok daha etkileyici ve detay bakımından doyurucu.

 

L Dünyayı Değiştir – Tsugami Ooba

       L Dünyayı Değiştir’i bütün Death Note serisini temsil etmesi için listeye ekledim. Çizgi roman o kadar akıcı ki kendinizi ilk cildin kapağını açar açmaz bambaşka bir dünyada buluyorsunuz. Haliyle bu dünyadan kopup gerçek dünyanın sıradanlığına dönmek zor oluyor. Sanırım L Dünyayı Değiştir, okurların tam da bu aşamada okuması gereken kitaplardan biri. Seriyi bitirdikten sonra, doyamadığınız L’yi biraz daha okumak için Death Note’u okurken mutlaka kitaplığınıza eklemelisiniz.

 

 

2021 Yılında Okuduğum Kitaplar arasından en çok beğendiklerim bunlardı. Tabi ki her bir kitabın bizim hayatımızda etkisi, dokunuşu farklı ölçülerde oluyor ama bu kitaplar diğerlerine göre çok daha belirgin şekilde insanın aklında kalıyor.

Bir kez daha sağlıklı, mutlu ve kitap dolu bir yıl diliyorum.

Sevgiler ♥

Ceren

kitap mimarı 2021 yılında okuduğum kitaplar 2021 yılında okuduğum en iyi kitaplar hobbit körlük noel domuçu ile jack'in müthiş maceraları dünya sineğe baktı başka yasalar aşık kadınlar l dünyayı değiştir kirpi mesafesi kıyamet gösterisi gece yarısı kütüphanesi deniz feneri on küçük zenci on kişiydiler denizaltı kitap yorumu puslu kıtalar atlası ilahi komedya kitap yorumu kitap blogu kültür sanat edebiyat kitap listesi
14 Şubat’a Özel 14 Kitap Önerisi

14 Şubat’a Özel 14 Kitap Önerisi

     Kökeni antik çağlara dayanan, günümüzdekine yakın
Eylül Ayında Okuduklarım | 2019

Eylül Ayında Okuduklarım | 2019

Merhaba!      Geçtiğimiz ay yeniden başladığım günce paylaşımlarımın
Ekim Ayında Okuduklarım | 2019

Ekim Ayında Okuduklarım | 2019

Merhaba!      2019’un sonuna doğru hızla yaklaşıyoruz, kasım
Ayın Yazarı – Agatha Christie

Ayın Yazarı – Agatha Christie

Merhaba! 2020 ile birlikte kitapmimari.com’un

Ayın Yazarı

Agatha Christie

Agatha Christie