Kitap Mimarı Logo
07 Ocak 2021

2020 Yılında Okuduğum Kitaplar

2020 Yılında Okuduğum Kitaplar

Merhaba!

     Dünya tarihinin en korkutucu ve global salgınına denk geldiğimiz 2020 yılının, nihayet sonuna geldik. Neredeyse bütün sene salgın hastalık, şiddetli doğal afetler ve önlenemez etkilerini somut bir şekilde görmeye başladığımız küresel iklim değişikliğinin ruh bunaltıcı olaylarıyla doluydu.

 

     Toplumsal tepkilerimizi hayretle izlemek ve kendi iç hesaplaşmamızı yapmak için çokça zaman bulduğumuz 2020’de, normal saydığımız değerleri epey özledik. Büyük bir adaptasyon gücü isteyen “yeni normal” daha önce karşılaşmadığımız anormallikte şartlar gerektirdiği için pek de normal bir sene geçirdiğimiz söylenemez tabi ki.

 

     Geçmiş yılların aksine, en yoğun çalışan insanların bile evde daha çok zaman geçirdiği 2020’nin hepimiz için bazı etkileri oldu. Kimileri evde geçirdiği serbest zamanı fırsata çevirip yeni hobiler edindi. Zamansızlıktan yakınan çoğu okur, okunmayı bekleyen kitap sayısını sıfırladı. Yeni bir dil öğrenen, hatta online eğitim fırsatlarıyla kariyer rotasını değiştirenler oldu. Genel tablonun içindeki bu istisnai örnekler mutluluk verici olsa da kabul etmek gerekirse büyük bir çoğumuz vaktini odaklanma sorunu, endişe nöbetleri ve tedirginlik içinde neredeyse hiçbir şey yapmayarak geçirdi. İtiraf etmek gerekirse ben ikinci gruptayım…

 

     2020 öncesinde de zaten vaktinin çoğunu evde geçiren ve dışarı çıkmak için tenha saatleri seçen biriydim. Güzergahının dışına çıkmayan ve rutin sayılan aktivitelerden keyif alan ben bile dışarıda olmayı özledim. Deniz kenarında yaptığım yürüyüşleri, kahve kokusu alınca hiçbir endişe duymadan girdiğim cafeleri ve ayda bir gerçekleşen kitap kulübü toplantılarını çok özledim. Salgının okur yanıma etkisi hakikaten büyük ve yıkıcı oldu. Yaşadığım odaklanma problemi sebebiyle aylarca elime kitap alamadım. Durumun kontrol edilebileceğim sınırın ötesine yaklaştığını hissedince, kurtuluşa doğru bir adım atmak adına Merhaba Kitap Kulübü’nü online devam ettirme kararı aldım. Bu biraz da olsa kitap okumaya geri dönmem için beni heveslendirse de hala daha ayın bazı günleri kitap okumaktan zorlandığımı hissediyorum ve koca bir ayı sadece kulüp üyelerince seçilen kitabı okuyarak geçiriyorum.

 

     İçinde bulunduğumuz duruma tahammül edemez hale geldiğim günlerde, yaklaşık bir ay süren sosyal medya diyeti uyguladım. Açıkçası bu yıl yaptığım şeyler arasında en iyi hissettiren bu sosyal medyasız dönem oldu. Evet gündemi bir süre takip etmeyi tamamen bıraktım, hatta sizinle aramda köprü olan internet sitemi bile güncel tutmadım. Öncelik sıram tıklama sayıları, arama motoru raporlarından ziyade bu süreci en az psikolojik hasarla atlatmaktı. Galiba herkesin bu süreci yönetme şekli farklı ve kendine özgüydü. Kimimiz elimizdeki işe can yeleği gibi sarıldı kimimiz benim gibi her şeyi bir kenara itip nispeten uzun süren bir kabullenme süreci yaşadı. İki taraf için de zor ve sancılı bir süreçti. Hala daha devam ettiği ve eski alışkanlıklarımızı iyice özlediğimiz için biraz daha sabır dilemekten başka çarem yok. Yıl rakamsal olarak değişse de sihirli bir normale dönüş gerçekleşmeyecek ne yazı ki, yine de yeni yıl için sevinip umutlanma hakkını tanımalıyız kendimize.

 

     2021 yılında dilek listelerinin ilk sırasında sağlık olacağı kuşkusuz ama madem kitap dünyamın sanal bir kuytusundayız iyi kitaplar dileyelim! İçinde bulunduğumuz her şeyi unutturacak sürükleyicilikte bir sürü kitapla dolu olsun 2021 yılımız ve geriye dönüp baktığımızda aklımızda okuduğumuz güzel kitaplar kalsın. Yeni yıl için dileğim bu.

 

     Bu sene okuduğum kitapların çoğunun yorumunu hazırlayamadım. Aldığım notları derleyip toparlayıp paylaşacak güce kavuştuğumda sizlerle paylaşmayı düşünüyorum. Kimi kitaplar vardı ki tüm odaklanma sorunuma rağmen bunu mutlaka önermeliyim dürtüsüyle beni klavyemin başına geçirdi. Kitap isimlerine tıklayarak 2020 yılında okuduğum kitapların yorumlarına ulaşabilirsiniz.

 

     Her ne kadar son yılların en az kitap okumalı senesini geçirsem de kitap alışverişi konusunda sınırları zorladım. Neredeyse hiç okumadığım aylarda onlarca kitap alıp odama yeni bir mobilya ekleme ihtiyacı yaratan kitap alışverişlerim oldu. Kitaplarımın kaydını tuttuğum listemi kontrol ettiğimde bu sene 120 kitap aldığımı görünce küçük bir şok yaşadım. Okuyamamayı kitap alışverişiyle bastırmaya çalışmak önce biriken kitap sayımı arttırdı ve bir süre sonra beni “neden bu kadar çok okunmamış kitabım var?” diye yeni bir mutsuzluğa sürükledi. Bu yüzden ekim ayından itibaren kulüp etkinlik kitabı dışında kitap alışverişi yapmamaya karar verdim. Bir süre yeni çıkanları takip etmekten ziyade evimde biriken yaklaşık 300 kitaplık henüz okunmamışlar cemiyetinden okumaya devam edeceğim.

 

     Kitap listeme geçmeden önce, bu yılı atlatmamda yardımcı olan ailem, arkadaşlarım, kitap kulübü üyelerim, aktif olmasam da beni unutmayan bazı takipçilerime teşekkür ederim. Sizin sayenizde bazı günleri atlatmak daha kolay oldu.

 

     Gelelim 2020 yılında okuduğum kitaplara. Bu sene 50 kitap okudum. Yıl başında hedeflediğim sayı 100’dü. Açıkçası son aylarda özellikle sayfa sayısı az olan kitaplar seçip, en azından hedefimin yarısına ulaşmak adına minik bir hile yapmış olsam da tüm bu olanlara rağmen 50 kitap okumuş olmak kendimi iyi hissettirdi ^^

 

 

 Okuma sırama göre 2020 yılında okuduğum kitaplar;

1.Martı – Anton Çehov

2.Karanlık Sular – Paula Hawkins

3.Monoton Bir Gün – Mustafa Tenker

4.Köpekli Çocuklar Gecesi – Oya Baydar

5.İnsanlığın Yıldızının Yükseldiği Anlar – Stefan Zweig

6.Demian – Hermann Hesse

7.Genesis Girl – Jennifer Bardsley

8.Vahşetin Çağrısı – Jack London

9.Çifte Tehlike – Osman Aysu

10.Delice – Hande Altaylı

11.Sevgili Arsız Ölüm – Latife Tekin

12.Otomatik Piyano – Kurt Vonnegut

13.11 Doktor 11 Öykü – Neil Gaiman

14.Açlık – Knut Hamsun

15.Stigma – Michael Hübner

16.Çırılçıplak – Raine Miller

17.Senin İçin – Raine Miller

18.Kendini Seç – James Altucher

19.Kızıl Ejder – Thomas Harris

20.Hannibal - Thomas Harris

21.Kuzuların Sessizliği – Thomas Harris

22.Hannibal Doğuyor – Thomas Harris

23.Kayıp Dünya – Sir Arthur Conan Doyle

24.Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu – Eleanor Coerr

25.Ve Perde İndi -Agatha Christie

26.Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır 2 -Ahmet Şerif İzgören

27.Algernon’a Çiçekler -Daniel Keyes

28.Harry Potter ve Felsefe Taşı – J.K. Rowling

29.Gezgin – Halil Cibran

30.Ermiş – Halil Cibran

31.Aslanlı Yol – Sunay Akın

32.Harry Potter ve Sırlar Odası – J.K. Rowling

33.Gölgesizler – Hasan Ali Toptaş

34.Harry Potter ve Azkaban Tutsağı – J.K. Rowling

35.Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerinde – Olga Tokarczuk

36.Avucunuzdaki Kelebek – Ahmet Şerif İzgören

37.Kedi Gibi Düşünmek ve Davranmak – Stephane Garnier

38.Harry Potter ve Ateş Kadehi – J.K. Rowling

39.Gurebahane-i Laklakan – Ahmet Haşim

40.Vadinin Perileri – Halil Cibran

41.Aforizmalar – Halil Cİbran

42.Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı -J.K. Rowling

43.Apartıman Çocukları – Rıfat Ilgaz

44.Evinizdeki Terapist – Dr. Dennis Greenberger

45.Rüzgar Gülü – Halil Cibran

46.Şeytankaya Tılsımı – Ahmet Mithat Efendi

47.Doctor Who Efsane Devam Ediyor – Mark Campbell

48.İnsan Neyle Yaşar? – Tolstoy

49.Harry Potter ve Melez Prens – J.K. Rowling

50.Harry Potter ve Ölüm Yadigarları – J.K. Rowling

 

     2020’nin kısa bir değerlendirmesini yapacak olursam Harry Potter Serisi ve Hannibal Lecter Serisi’ni okuduğum günler, yılın en keyif aldığım okumalarını yaşattı. Algernon’a Çiçekler de aynı şekilde bu sene okuduğum için en mutlu olduğum kitaplardan biri oldu.
     Yılın en büyük hayal kırıklığını Sherlock Holmes Kitaplarıyla hayranı olduğum Arthur Conan Doyle’un Kayıp Dünya kitabında yaşadım. Açıkçası kitap karakteri Profesör Challenger umduğum gibi çıkmadı ve beni kendine hayran bırakmak şöyle dursun ilgimi bile çekmedi.

 

     Aylar süren plansız okumalar neticesinde, takip ettiğim serilerin epey gerisinde kaldım. Hatta bu sene başlayan ve takip etme kararı aldığım İş Bankası Kültür Yayınları Bilim Dizisi’ne bile, henüz 3 kitabı yayımlanmış olmasına rağmen yetişemedim.
     Geçtiğimiz yıl istikrarla sürdürdüğüm her ay bir Agatha Christie kitabı okuma etkinliği, farkında olmadan yılda 1 Agatha Christie kitabı okuma etkinliğine dönüşmüş. Okuduğum kitapları ortaya dökene kadar bu durumu fark etmemiştim. 2021 yılında daha planlı okuma yapmaya geri döneceğim. Şimdiden belirlediğim ve 2021 yılında okumayı düşündüğüm bazı seri ve kitapları aşağıda paylaşıyorum. Bana eşlik etmek isterseniz, sosyal medya hesaplarımdan ya da sitede yer alan iletişim sekmesinden ulaşabilirsiniz.

 

2021 yılında okumayı planladığım seri ve kitaplar;

  • Her ay 1 Agatha Christie kitabı
  • Yüzüklerin Efendisi Serisi – J.R.R. Tolkien
  • Illuminae Dosyaları Serisi – Amie Kaufman
  • Otostopçunun Galaksi Rehberi Serisi – Douglas Adams
  • Alvarez & Pescoli Serisi Son – Lisa Jackson
  • Dracul - Dacre Stoker & J.D. Barker
  • Cari Mora – Thomas Harris
  • En Yakın Arkadaşımın Şeytan Çıkarma Ayini – Grady Hendrix

 

Bu yılki okuma durumumu ve geçtiğimiz altı senenin ortalamasını alıp 2021 yılı için 60 kitap okumayı hedefledim. Umarım hedefime ulaşmakta başarılı olurum.

Herkese şimdiden mutlu seneler!

kitap mimarı kitap blogu kitap yorumu 2021 yılında okuyacağım kitaplar 2020 yılında en çok okunan kitap yorumları kitaplar edebiyat polisiye genç yetişkin 2020 yılında okuduğum kitaplar 2020 güncesi 2020de okuduklarım
Şubat Ayında Okuduğum Kitaplar |2022

Şubat Ayında Okuduğum Kitaplar |2022

Merhaba!          Çok uzun zamandır şubat ayı gibi
Ocak Ayında Okuduğum Kitaplar |2022

Ocak Ayında Okuduğum Kitaplar |2022

Merhaba!          Yıla güzel bir başlangıç yaptım,
Kitap Alışverişi #1

Kitap Alışverişi #1

Merhaba!        Ah bu kaçındı ‘Artık kitap alışverişi
Ocak Ayında Okuduklarım |2020

Ocak Ayında Okuduklarım |2020

Merhaba!   Yılın ilk ayı pek çok güzel başlangıç

Ayın Yazarı

Agatha Christie

Agatha Christie