Kitap Mimarı Logo
22 Mayıs 2019

Travma Çağı – İlkim Öz

Travma Çağı – İlkim Öz

     Psikolog-yazar İlkim Öz'ün kaleme aldığı 20. benimse yazarla tanışma kitabımdı Travma Çağı.
     Kitabı satın almaya arka kapakta yazan “Toplumsal yaşamda kimse yalnız değildir. Peki kendimizi, çocuğumuzu korumak için neler yapabiliriz?” sorusunu görünce karar verdim. İyi ki bu soru gözüme ilişmiş. Akıcı kalemiyle bilgi birikimini okuyucularıyla paylaşan bir yazar tanımışım dedim kitabı bitirdiğimde çünkü ben bilimin akıcı ve anlaşılır bir şekilde anlatıldığı kitaplara bayılıyorum.

 

     Sevgi dolu bir ailede doğduğum ve travma yaşayacağım bir olaya maruz kalmadığım için oldukça şanslıyım. Ama bunun tam tersi de olabilirdi ve ben bir yan evde, bir yan sokaktaki ailede gözlerimi dünyaya açabilirdim. Bence travmalı bir insan olmak, engelli olmak gibi hepimizin her an başına gelebilecek bir durum. Müdahale edilemez ve engellenemez oluşu yüzden kitapla alakalı yorumlarımı aktarmadan önce neden herkesin kitabı okuması gerektiğine değinmek istedim. Hepimiz travma yaşayabiliriz ve en önemlisi travmalı bir insanla hayatı paylaşıyor olabiliriz. Ayrıca kitapta çocukları travma yaşamaktan koruyabilecek bir çok öneri yer alıyor. Sırf daha sağlıklı, travmasız çocuk yetiştirmek adına öneriler için bile kitap okunabilir.

 

     Gelelim Travma Çağı’na. İlkim Öz kitaba psikolojik travmanın tanımını ve günlük hayatımıza etkilerini anlatarak başlamış. Kitap toplamda 8 bölümden oluşuyor ve kitap boyu travmalı bir insanla ilişki yaşamanın püf noktalarından tutun gençleri ve çocukları travmasız yetiştirmek için önerilere kadar pek çok konuda altı çizilesi öneriler yer alıyor. Kitapta ayrıca kişilik bozuklukların belirtilerine de yer verilmiş. O kadar çok kişilik bozukluğu var ki insan şaşırıyor. Yazar sadece kişilik bozukluğunu anlatmakla kalmamış bu bozukluğa nelerin sebep olmuş olabileceğini de belirtmiş. Kitabın son iki bölümünde travmalı anneler ve travmalı evliliklere değinilmiş.

 

     Kitapta yaşanmış olaylardan paylaşımlar yer alıyor. Açıkçası en etkileyici ve insanı şok eden kısımlar bunlardı diyebilirim. Yaşanılan acı ve işkenceye varan muamelenin insan ruhunda ve psikolojisinde nasıl etkiler bıraktığını görmek oldukça çarpıcıydı. Ne mutlu ki işlerini severek yapıp travma izleri taşıyan insanları huzurlu ve mutlu bir hayata kavuşturmak için çalışan binlerce psikolog var.



     Fiziksel etkileri olan bir hastalık gibi psikolojik travmayla da uzman desteği ile mücadele etmenin şart olduğunu öğrendim ben bu kitap sayesinde ve en çok altını çizdiğim kısımlar travmasız bir çocuk yetiştirmek üzerine verilen tavsiyelerdi. Kitabın sağlıklı bir toplum olabilmemiz için geniş kitlelerce okunması gerektiğini düşünüyorum. Akıcı dili ve anlaşılır cümleleri sayesinde kısa sürede okuyabileceğiniz Travma Çağı’nı mutlaka kitaplığınıza ekleyin.

kitap mimarı kitap yorumu kitap tavsiyesi travma çağı ilkim öz travmasız çocuk yetiştirme martı yayınları kişisel gelişim psikoloji psikolojik travma geçmişin gölgesinden kurtulmak
Che İntihar Etti – Petros Markaris

Che İntihar Etti – Petros Markaris

     İstanbul doğumlu Yunan yazar Petros Markaris’in, polisiye
Körlük – José Saramago

Körlük – José Saramago

  Nobel Edebiyat Ödüllü yazar José Saramago’dan okuduğum
Acı Kahve – Agatha Christie

Acı Kahve – Agatha Christie

     Acı Kahve, Polisiye Kraliçesi Agatha Christie’nin kalemiyle tanışma kitabımdı.
Ölüm Diken Üstünde – Agatha Christie

Ölüm Diken Üstünde – Agatha Christie

“Doğrusu en beklenmedik yerlerde insanın karşısına çıkıyorsunuz, Mösyö Poirot.”

Ayın Yazarı

Agatha Christie

Agatha Christie