Kitap Mimarı Logo
11 Haziran 2020

Ötekiler – Emre Timur

Ötekiler – Emre Timur

Son günlerde mesleği mimarlık olan yazarların kitaplarına sıkça denk gelmeye başladım. Birol İnan’ın Kalbim Pera’sı, Çiğdem Demirhan’ın Loş İklimlerin Hayvanları derken karşıma tesadüf eseri Mimar Emre Timur’un Ötekiler romanı çıktı.

 

     Ötekiler, Emre Timur’un; Palyaçonun Listesi, Şizofren ve Tereddüt romanlarıyla birlikte, yayımlanan 4. kitabıymış ama benim için yazarla tanışma kitabı oldu. Psikolojik roman etiketi taşıyan kitap, yazarın diğer eserler gibi AZ Kitap aracılığıyla okurla buluşmuş.

 

     Ötekiler ismi ile müsemma bir kitap. Toplumun şu ya da bu sebepten ötekileştirdiği bir avuç insanın hayata tutunma mücadelesinin anlatıldığı kitap o kadar sürükleyici ki neredeyse ara vermeden okudum. Yer yer metaforlar, düşünürlerden alıntılar ve hiç ummadığınız anda hiç ummadığınız bir karakterden uzun eleştirel söylemler içeriyor.

 

     Son yıllarda oldukça sık düşündüğüm bir kavram ötekileştirilmek. Ne yazık ki günümüz şartları toplumda bu kavramın ekmek gibi su gibi günlük hayatın içinde sıradanlaşmasına neden oldu. Nereye baksak bir örneğini görebileceğimiz bir ötekileşme/ötekileştirme durumu var. Kitap, içinde bulunduğumuz dünyanın oldukça sağlam eleştirisini, insan psikolojisinin derinlerine doğru ilerleyen sorularla birlikte ele almış. Yer yer alt metinde sosyolojik kuramlara da değinen Ötekiler tüm bunları o kadar akıcı bir kurgu ile okura sunmuş ki psikolojinin p’si ilgisini çekmeyen kişi bile kitabı ilgiyle okur.

 

     Ötekiler, başarılı yaşam koçunun yaşadığı “Kopuş” sonrası gitgide toplumun dışına itilen hayatını anlatıyor. Bir zamanlar, oldukça sevilen kişisel gelişim seminerlerinin aranan ismi, sahnede yaşadığı düşüş sonrası pek çok yetisini kaybediyor. Işıklı sahnelerden hiç de alışık olmadığı toplumun görmezden gelinen kesimine doğru hızlı bir yolculuk var kitapta. Kahramanımız Adem, içinde bulunduğu çıkmazlarda debelenirken ona yeniden hayat veren dostlarının yani diğer ötekilere de yarenlik ediyoruz.

 

     Beklenmedik anda, beklenmeyen soruların cevabının arandığı bir kitap Ötekiler. İnsana, hayata, aileye, dostluğa ve en önemlisi vazgeçişe dair içinde umut kırıntıları da barındıran bir kitap aynı zamanda. Hatta yazar sanırım insan psikolojisini her açıdan ele alabilmek adına toplumsal travmayı bile kitabına eklemiş.

 

“Birçok şey var ki şu hayatta, şayet var olmazlarsa üzülürüz fakat var olmaya devam ettikleri sürece var olduklarını fark etmeyiz.” diyor kitabın bir yerinde yazar. Ötekiler, anlamını sonradan fark edeceğiniz düşündürücü cümlelerle dolu.

     İnsanoğlunun görmezden geldiği, yüzleşmekten korktuğu hassas bazı noktaları yoklayan, yer yer yüksek çıkışlarla insanı sorgulatan ve en önemlisi akıcı hikayesiyle kısa sürede okuru içine çeken Ötekiler’i mutlaka kitaplığınıza eklemenizi öneriyorum.

kitap mimarı kitap yorumu ötekiler kitap yorumu ötekiler emre timur psikolojik roman az kitap kitap önerisi
Avcunuzdaki Kelebek – Ahmet Şerif İzgören

Avcunuzdaki Kelebek – Ahmet Şerif İzgören

Okurun içini ısıtan, en az kitap okuyan kişinin bile hızlı kitap okuma rekoru kırmasını
Geber Aşkım – Ariana Harwicz

Geber Aşkım – Ariana Harwicz

Geber Aşkım, eylül ayında okuyucularla buluşan ve kısa sürede baskı sayısını arttıran
Trendeki Kız – Paula Hawkins

Trendeki Kız – Paula Hawkins

     Bir çok platformda okuyucular tarafından "Ocak 2015'in En
Bir İdam Mahkumunun Son Günü – Victor Hugo

Bir İdam Mahkumunun Son Günü – Victor Hugo

Unutulmaz klasiklerin yazarı Victor Hugo’nun Bir İdam Mahkumunun Son Günü kitabı, kahramanının

Ayın Yazarı

Agatha Christie

Agatha Christie