Ayın Yazarı
Agatha Christie

2019 okuma listemi incelediğimde koca bir yıl boyunca hiç tiyatro metni okumadığımı görüp epey üzülmüştüm. Bence kitap okumak kadar, okuduğumuz kitapların türlerini çeşitlendirmek de gerekli. Bu yıl aynı hataya düşmemek adına yılın ilk kitaplarından birini, tiyatro deyince akla gelen ilk kalemlerden olan Anton Çehov’un eserlerinden seçtim.
1985 yılında yazdığı mektupta Martı isimli tiyatro oyunundan “Üç kadın, altı erkek karakterin yer aldığı, manzaralı (göl görünecek arkada), dört perdelik bir komedi; bolca edebi lakırdı, az aksiyon, seksen kilo kadar da aşk… Tüm dramaturji kaidelerinin aksine piyes forte başlayıp, pianissimo bitecek.” cümleleriyle bahseden Çehov, kendi eserini en iyi şekilde özetlemiş. Yazarın da belirttiği gibi göl, neredeyse her perdede, adeta başroldeydi.
Oyun içinde oyun olarak başlayan ve git gide daha karamsar bir ruh haline bürünen Martı, sürükleyici bir tiyatro metni. Ben tiyatro metinlerini genellikle bir oturuşta okumayı daha keyifli buluyorum. Perdeler aynı sahnede geçtiği ve uzun uzun betimlemeler yer almadığı için hızlı okunabilen tiyatro metinlerini ara vererek okuyorsanız kendinize zaman yaratıp bir kerede bitirmenizi öneririm. Aradaki fark azımsanacak gibi değil ve tiyatro okumak en az izlemek kadar keyifli oluyor.
Kitabın çevirmeni, şiirlerini severek okuduğumuz Ataol Behramoğlu. Telif hakkı olmaması nedeniyle pek çok yayınevi tarafından eserleri basılan Çehov’u çeviri kalitesinden dolayı İş Bankası Kültür Yayınları’ndan okumayı tercih ettim. Bu yıl daha fazla tiyatro metni okumaya çalışacağım. Umarım sizler de uzun zamandır ihmal ettiğiniz türlere okuma listenizde yeniden yer verirsiniz.
Ayın Yazarı
Agatha Christie