Ayın Yazarı
Agatha Christie

Mart ayında Merhaba Kitap Kulübü üyeleri olarak Lüset Kohen Fins’in Kor Sancısı kitabını okuduk. Kulüp etkinliği kapsamında okuduğumuz kitabı ele alacağımız toplantıda Lüset Hanım’ı konuk olarak ağırlama şansımız oldu. Kitap kulübü olarak gerçekleştirdiğimiz ilk yazar söyleşimizde tatlı sohbeti ve yüksek enerjisi ile hafızamızda uzun yıllar yer edecek Lüset Hanım’ı ağırladığımız için çok mutluyuz.
Kor Sancısı tek bir kitap gibi gözükse de aslında içinde 7 farklı novella bulunan bir derleme. 7 farklı hikayenin en önemli ortak noktası aynı zaman diliminde başlamaları ve hikayenin bir yerinde; hala daha etkisini hissettiğimiz virüs salgınının karakterlerin hayatını geri dönüşü zor şekilde etkilemesi. Bu açıdan bakarsak kitap okuduğum en güncel içeriğe sahip eserlerden biriydi diyebilirim.
Hikayelerde şans döngüsü, teknoloji, hayal kırıklığı, umut, kader, pişmanlık, aşk gibi konulara değinilse de kitabın genelinde, kimisi gerçek olaylara dayandırılmış günümüz insanının sorunları anlatılıyor. Kor Sancısı dikkatli okurlar için satır aralarında pek çok mesaj barındırıyor. Kitapta, yazarın okuru yer yer direkt olarak bilgilendirip yer yer küçük ipuçları ile araştırma yapmaya yönlendiren bir anlatım tarzı var. Açıkçası okuduğum kitaplarda bu gibi yönlendirmeler ya da satır arasına gizlenmiş bir iki cümlelik eleştiriler bulunca kitabın gözümdeki değeri bir kat daha artıyor. Bunun yanına sade, anlaşılır ve okuru metaforlarla yormayan bir dil eklenince kitap kısa sürede okunan kitaplardan biri haline geliyor.
Kitapta; Şiron Dokunuşu, Doğa’dan Kaçış, Soğan Kokusu, Vermut Şişesi, Eriyen Dondurma, Yatak Odası Sırları ve Kum Saati öyküleri yer alıyor. Yazarın daha önce yayımlanan kitaplarını okumuş okurların, tanıdık kahramanlarla karşılaştığı kitapta en azından bir öyküde kendi hayatınızdan izler bulmanız mümkün.
Kitapta dikkatimi çeken bir diğer husus, Lüset K. Fins’in aşina olduğu kültürlere dair detayları hikayelerin içine ustaca yerleştirmiş olmasıydı. Kor Sancısı’nı okurken kendinizi bir anda Tel-Aviv, Solomon Adaları, Atina ya da İstanbul sokaklarında hissetmeniz mümkün.
Kor Sancısı’nda yer alan hikayeler hakkında tek tek yorum yapmak istemedim çünkü bazı hikayelerde kahramanın ismi bile hikaye başlığı düşünülünce sürpriz bozan olarak nitelendirilebilir özellikte. Kitabın konusuna dair detaylı yorum arayışında olanların pek çok platformda özet niteliğinde yorumlar bulması mümkün. Ben bu seferlik daha doğrusu bu kitaplık; konuya değinmeden, sadece kitabın bende hissettirdiklerini paylaşarak bir öneri yazısı hazırlamak istedim. Dilerim ki sizler de kitabı benim gibi büyük bir keyifle okursunuz.
Not: Söyleşiye katılamayan Merhaba Kitap Kulübü üyeleri ve kitapmimari.com okurları için Sevgili Lüset Kohen Fins’ten kitap önerileri istedim. Kendisi bu ricamı da kırmayıp önerdiği 5 kitabı listeledi. Lüset K. Fins’in önerdiği kitaplara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Ayın Yazarı
Agatha Christie