Kitap Mimarı Logo
16 Eylül 2020

Kızıl Ejder - Thomas Harris (Hannibal Lecter #1)

Kızıl Ejder - Thomas Harris (Hannibal Lecter #1)

Hannibal Lecter Serisi – Thomas Harris

Edebiyat dünyasıyla sınırlı kalmayıp, başarılı uyarlamalarıyla dizi ve sinema sektörüne de unutulmaz bir karakter olarak kazınan Hannibal Lecter, Thomas Harris’in kaleme aldığı 4 kitaplık serinin ana karakteri.

 

İlk olarak 1981 yılında kaleme alınan Kızıl Ejder kitabıyla karşımıza çıkan Hannibal Lecter Serisi;

Kızıl Ejder (Red Dragon – 1981)

Kuzuların Sessizliği (The Silence of the Lambs – 1988)

Hannibal (Hannibal – 1999)

Hannibal Doğuyor (Hannibal Rising – 2006) kitaplarından oluşuyor.

 

Seri, zamanlama olarak düz bir çizgide ilerlemiyor. İlk kitapta büyük bir dehşete imza atmış Hannibal Lecter’ı, ona özel hazırlanan bir hücrede yani parmaklıklar ardında görüyoruz. Serinin son kitabındaysa Hanninal Lecter’ın çocukluğuna dönüyor ve aklımızdaki pek çok soru işaretine cevap buluyoruz.

 

Gerilim kitaplarındaki yaygın olay akışının aksine önce salt gerçekliğiyle Hannibal’ı görüp daha sonra onu bu hale getiren sebepleri okumak, seriye artan bir heyecan katmış diyebilirim. Her kitabı tek tek ele almadan önce, kitaplarını peş peşe okuduğum seriyi, gereksiz betimlemelerden uzak akıcı dili sebebiyle beğendiğimi belirtmek istiyorum. Çoğu seri kitapta, bir önceki kitaba yönelik uzun atıflar ve karakterlerin geçmişine dair detaylar geniş bir yer tutar ve bu durum seriyi peş peşle okuyanlar için sıkıcı bir hal yaratır. Hannibal Lecter Serisi bu açıdan oldukça akıcı ve tek tek ele alınsa da keyifle okunabilecek özellikte. Her bir kitap Hannibal’ın yaşantısında farklı bir dönemi ele alıyor ve ana konu önceki kitaplardan bağımsız olduğu için serinin ayrı ayrı okunmasını da mümkün kılıyor. Tabi benim önerim, emsaline rastlayamayacağınız Hannibal Lecter’a dair her şeyi bir çırpıda okumanız yönünde olacak. Gelelim Kızıl Ejder kitabına dair yorumuma.

 

Kızıl Ejder, FBI Davranış Bilimi Başkanı Jack Crawford’un, Hannibal Lecter’i yakalayan eski ajanı Will Graham’ı emekliliğin tadını çıkarttığı Florida sahillerinden, sahalara döndürmeye çalışmasıyla başlıyor. Serinin ikinci kitabı benzer bir ikna çabası ile başladığı için bu detay oldukça hoşuma gitti.

 

FBI’a, en başarılı seri katil avcısını sahalara döndüren dava dosyası, Kızıl Ejder olarak anılan bir seri katil ile alakalı. Hakkında neredeyse hiçbir ipucu olmayan ama yeni kurbanı için çoktan kollarını sıvadığı bilinen Kızıl Ejder’i yakalamak için sürdürülen dava dosyasında Will Graham’ın aklına, tarihin en korkunç suçlusuna yani Hannibal'a meydan okumak fikri geliyor.

 

Canice cinayetler işlerken bir yandan da hastalarına psikoloji seansları yapan, tıp doktoru Lecter, 7/24 gözetim altında ve yüksek güvenlikli bir hastane hücresindeyken korkunç suçların odak noktasında yer alıyor olmasına rağmen ona dair tüyler ürperten detay, soğuk kanlı ve kibar meydan okumalarıyla karşısındakinin aklını okuması. Geçmişte ilgilendiği hastalarıysa ne tesadüftür ki en az kendisi gibi, toplum içinde sakin bir hayat süren ama kapalı kapılar ardında kana susamış cinayetler işleyen azılı suçlular.

 

Çoğu seri başlangıç kitabında karşımıza çıkan ve uzun betimlemeler ve karakter tahlilleriyle okuru boğan detaylar Kızıl Ejder’de yok. Kitap, yüksek tempoyla başlıyor ve sonlara doğru hızını ve kan dolu, kan dondurucu sahneleri arttırıyor.

 

3-4 sayfalık kısa bölümlerden oluşan kitapta, çoğunlukla FBI soruşturması ve Kızıl Ejder’in yaptıkları arasında olay geçişleri yaşanıyor. Geçmişe dönük zaman sıçramaları sınırlı bölümde tutulduğu için kitabın akıcılığı sekteye uğramamış.

 

Açıkçası Hannibal’ı baş rolde göreceğim bir kitap beklentisiyle okumaya başlasam da tanışma kitabı olarak Hannibal’ın suçlarının kesinleştiği ve parmaklıklar ardında cezasını çektiği bir kitapla seriye başlamak hoşuma gitti. Hannibal’ın hikayesinde son biliniyor olsa da detaylarla merak duygusu git gide artıyor ve okurda Hannibal Lecter’i tanımaya dair güçlü bir istek uyandırıyor. Bu açıdan Thomas Harris’i ve seriye dair izlediği geçmişe dönük zaman çizgisini hayranlıkla okuduğumu belirtmeden geçemeyeceğim.

 

Serinin diğer kitaplarına dair yorumlarıma, aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz. Sevgiler!

 

Kuzuların Sessizliği

Hannibal

Hannibal Doğuyor

kitap mimarı kitap yorumu kızıl ejder kitap yorumu hannibal lecter serisi hannibal serisi sıralaması gerilim seri kitap kızıl ejder hannibal hannibal doğuyor kuzuların sessizliği hannibal lecter hannibal lecter kitap serisi thomas harris
Vaiz – Camilla Läckberg

Vaiz – Camilla Läckberg

     Sevilen polisiye yazar Camilla Läckberg’in kaleme aldığı Fjällbacka
Hiç ve Her Şey – Bülent Özdemir

Hiç ve Her Şey – Bülent Özdemir

Roman ve öykünün aksine şiir ne kadar öznel bir tür, sizce de öyle değil mi? Öyküden çıkartılacak
Kitap Aşkı – Debbie Tung (Çeviren: Ece Çavuşlu)

Kitap Aşkı – Debbie Tung (Çeviren: Ece Çavuşlu)

Merhaba!          Okumaya, yazmaya, Merhaba
Kelebeğin Hayat Sırları – Nil Karaibrahimgil

Kelebeğin Hayat Sırları – Nil Karaibrahimgil

Özgür Kız olarak karşımıza çıktığı ilk günden bu yana keyifli şarkıların yazarı,

Ayın Yazarı

Agatha Christie

Agatha Christie