Kitap Mimarı Logo
11 Haziran 2020

Kızböcekleri – Tahir Musa Ceylan

Kızböcekleri – Tahir Musa Ceylan

     Okuduğum binlerce kitabı gözden geçirdiğimde birçok kadın kurbanla karşılaştığımı hatırlıyorum. En çok aklımda kalan ‘Beni Bulun’ gibi gerçek bir dramın kitaplaştırıldığı ve istismarcısı tarafından senelerce tutsak edilen Michelle Knight olsa da onlarca kadın kurban okudum.
     İstismar edilen, şiddete uğrayan kadın karakterler polisiye kurgularda sıkça işlenir. Bazı kitaplarda esas karakter olmasa bile satır aralarında uğradığı fiziksel ya da psikolojik şiddete tanık olduğumuz kadınlar yine sayfalar arasında karşımıza çıkar. Bence kadın gerçek hayatta olduğu gibi kitap sayfaları arasında da ne yazık ki sıkça şiddete maruz kalıyor.

 

Tahir Musa Ceylan’ın kaleme aldığı Kızböcekleri, okuduğum birçok kitabın aksine kadınlar tarafından şiddetin türlüsüne maruz kalmış bir erkeğin, hayata tutunma çabasının ve geçirdiği değişimlerin anlatıldığı harika bir roman.

 

Kitabın kahramanı Bektaş Toztoprak, yıllarca annesi ve ablaları başta olmak üzere kadınlar tarafından kötü muamele görmüş ve insanlarla arasında görülmez duvarlar örmüş bir öğretmen. Evinde ablaları, iş yerinde kadın veliler tarafından kaçırılan huzur, toplum içinde varlığını bir türlü kabul ettiremeyiş ve düşmüşün vuranı çok olur misali git gide artan toplumsal itilmişlik… Bektaş’ın hayatı nereden baksanız travmalarla dolu. Daha küçük bir çocukken başlayan ve hayat boyu süren acılı bir hayat geçiren Bektaş’ın İstanbul’da başlayıp Antalya’ya savrulan ve nihayetinde kendisi gibi kadınlar tarafından tarumar edilen bir avuç erkekle İstanbul’a geri döndüğü hikayesi oldukça etkileyiciydi.

 

Kızböcekleri’nin konusu, oluşturulan karakterin psikolojisinin derinliklerine uzanan tahliller, toplumun eleştirel bir bakış açısıyla gerçekçi tasviri ve en önemlisi tüm bunları muazzam akıcı bir dil kullanarak, keyifli bir kitap haline getirmek tabiri caizse her babayiğidin harcı değil. Tahir Musa Ceylan çok yönlü kişiliğinin bir yansıması olarak unutulması zor bir kitaba imza atmış. Kitap her ne kadar Bektaş Toztoprak’ın geçirdiği dönüşümleri ele alıyor olsa da diğer karakterlerin de hikayeleri sıkça yer buluyor ve ortak noktaları kadınlar tarafından gördükleri muamele olan bütün erkekleri kitabın sonundaki gibi birleştiriyor.

 

Okuması keyifli, dili akıcı, konusu hüzünlü ve yer yer şaşkınlık yaşatan bu romanı kitaplığınıza mutlaka eklemelisiniz.

 

kitap mimarı kitap yorumu kızböcekleri tahir musa ceylan kızböcekleri kitap yorumu doğan kitap edebiyat kitap türk edebiyatı roman
Herkes Güzel ve Etkili Konuşabilir – Tuğba Dalkılıç

Herkes Güzel ve Etkili Konuşabilir – Tuğba Dalkılıç

İş yaşamı ve kişisel gelişim kitapları denince akla gelen en kıymetli yayınevi Elma Yayınevi’nin
Geçmişe Yolculuk – Stefan Zweig

Geçmişe Yolculuk – Stefan Zweig

İnsani duyguları, akıcı hikayelerle okuruna hissettiren Stefan Zweig’in Geçmişe Yolculuk
Anne Frank’in Hatıra Defteri – Anne Frank (Çeviren: Hakan Kuyucu)

Anne Frank’in Hatıra Defteri – Anne Frank (Çeviren: Hakan Kuyucu)

Bergen-Belsen toplama kampındaki ölümünden sonra babası Otto Frank tarafından kitaplaştırılan
Bul Beni – André Aciman (Çeviren: Berrak Göçer)

Bul Beni – André Aciman (Çeviren: Berrak Göçer)

         Bazı seri kitaplar, ortak karakterler içeren bağımsız

Ayın Yazarı

Agatha Christie

Agatha Christie