Kitap Mimarı Logo
11 Haziran 2020

Hababam Sınıfı – Rıfat Ilgaz

Hababam Sınıfı – Rıfat Ilgaz

     Sinema dünyasının sık sık beslendiği kaynaktır kitaplar. Özellikle son yıllarda gelişen teknoloji, birçok başarılı fantastik serinin sinema perdesiyle buluşmasına olanak sağlıyor. Unutulmaz Türk filmlerine baktığımızda kaynağını romanlardan alan pek çok örnek görüyoruz. Hatta uzunca yıllar sinema perdesini sadece kitap uyarlaması filmler meşgul etmiş desek abartmış sayılmayız.
 

     Sinemaya uyarlanan kitaplar arasında herkesçe bilinen ve günümüzde de sevilerek izlenen bir seri Hababam Sınıfı. Rıfat Ilgaz’ın güçlü ve eleştirel kalemiyle dönemin eğitim sistemi aksaklıklarını, mizahi bir dille kaleme alması önceleri okurları, daha sonra da Ertem Eğilmez’in başarılı yönetimiyle sinema izleyicilerinin beğenisini kazanmış. Televizyonun, sinema kültürünün önüne geçmeye başladığı günlerde gösterime giren ilk film o kadar beğenilmiş ki tam 28 hafta boyunca gösterimde kalmış. Hala daha televizyonda karşımıza çıkınca bir türlü elimizin kanal değiştirmeye gitmediği unutulmaz filmlere kaynak olan Hababam Sınıfı külliyatını geçtiğimiz günlerde bir kez daha okudum.
 

     Kel Mahmut, İnek Şaban, Tulum Hayri, Hayta İsmail, Domdom Ali, Badi Ekrem gibi unutulmaz karakterler, onlara can veren oyuncularla birlikte gözümüzde canlanır. Her ne kadar kitabın arka kapağında Hafize Ana, Güdük Necmi gibi filmlerde ön plana çıkan bazı karakterler yer alsa da bu karakterler kitapta yer almıyor. Filmde yan role bürünen bazı karakterlerin kitapta daha ön planda olduğunu da söyleyebilirim.
 

     Rıfat Ilgaz’ın Dolmuş isimli dergide yazdığı öykülerden derlenerek oluşturulan Hababam Sınıfı, 8-10 sayfalık kısa öykülerden meydana gelen bir eser. Okuru sıkmayan, gülümsetirken düşündüren ve bir solukta okunan kitaplardan. Filmlerde yer alıp kitapta farklı karakterlere uygulanan bazı şakalar var. Örneğin bir dönem kız öğrenci kabul eden okulda kızlar yatakhanesine yapılırken izlediğimiz kurukafalı şakayı kitapta İnek Şaban’a yapıldığını okuyoruz. Kitapta olduğu haliyle filme aktarılan bazı öyküler de var. Hababam Sınıfı’nın Cafer Hoca’yı alt ettiği, ezbere Gençliğe Hitabe okunan bölüm olduğu gibi kitaptan aktarılmış. Yer yer filmlerin aklıma geldiği yer yer bu öykü neden filmlere konu edilmemiş diye düşündüğüm keyifli bir okuma hali yaşadım.
 

     Kitabın sonu, her güzel hikaye gibi Hababam Sınıfı’nın da sonu anlamına geliyor. Eğer kitapları okumayıp, seriyi sadece sinema filmlerinden takip ettiyseniz sizin için bu hikaye yarım kalmış demektir. Bence kitabı okuyup Hababam Sınıfı’nın sonunu öğrenmeli ve kitaplığınıza bu önemli eseri eklemelisiniz.

kitap mimarı kitap yorumu kitap önerisi hababam sınıfı rıfat ılgaz çınar yayınları öykü edebiyat,
Asi Kahraman – Rainbow Rowell (Simon Snow #2) (Çeviren: Gizem Yeşildal)

Asi Kahraman – Rainbow Rowell (Simon Snow #2) (Çeviren: Gizem Yeşildal)

  Asi Kahraman, Rainbow Rowell’ın yazdığı Simon Snow
Mecburiyet – Stefan Zweig

Mecburiyet – Stefan Zweig

Stefan Zweig, 1. Dünya Savaşı boyunca sergilediği savaş karşıtı duruşunu Mecburiyet öyküsü
Savaş Sanatı – Sun Zi

Savaş Sanatı – Sun Zi

     Komutan ve aynı zamanda düşünür olan Sun Zi’nin savaş stratejilerini
Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu – Eleanor Coerr

Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu – Eleanor Coerr

Her şeye rağmen umudunu yitirmeyen Sadako’nun gerçek yaşam öyküsü ön kapak yazısıyla

Ayın Yazarı

Agatha Christie

Agatha Christie