Kitap Mimarı Logo
22 Şubat 2021

Gurebahane-i Laklakan – Ahmet Haşim

Gurebahane-i Laklakan – Ahmet Haşim

Adını dünyanın ilk hayvan hastanesi olan ve leylekler başta olmak üzere yaralı göçmen kuşların bakımı için Osmanlı döneminde kurulan Gurebahane-i Laklakan’dan alan kitap Ahmet Haşim’in 1921-1927 yılları arasında çeşitli gazete ve dergiler için kaleme aldığı yazıları içeren bir derleme.

 

     İş Bankası Kültür Yayınları’nın günümüz Türkçesi ile okurlarla bir kez daha buluşturduğu kitapta her biri birbirinden farklı konulara değinen 29 deneme yer alıyor.

 

     Gurebahane-i Laklakan, 85 sayfalık kısa bir kitap olmasına rağmen, deneme türünde bir eser olduğu için okuması zaman alan kitaplardan biri oldu benim için. Açıkçası denemelerde bu yavaşlığı yaşıyorum. 2-3 sayfada bir değişen ve bambaşka konulardan bahsedilen kitabı, her gün bir deneme olacak şekilde koca bir aya yayarak okudum. Kısacası bir süredir Ahmet Haşim’in geçmişten günümüze uzanan eleştirileriyle haşır neşirim diyebilirim ki bu eleştirilerin çoğu günlük hayat, sanat gibi konularda olduğu için güncelliğini koruyor.

 

     Ahmet Haşim, edebiyat dünyamızın ufuk açan kalemlerinden biri. Onu daha çok Modern Türk şiirinin kurucularından biri olarak tanısak da deneme türünde kaleme aldığı Gurebahane-i Laklakan ve Bize Göre kitapları ile gezi yazısı özelliği taşıyan Frankfurt Seyahatnamesi hala daha okurlar tarafından beğeniyle okunan eserlerden biri.

 

      Deneme türü; yapısı itibariyle kişisel görüş içeren bir düz yazı çeşidi olduğu için kitaba dair, beğendim/beğenmedim biçiminde öznel bir yorum yapmayacağım. Gurebahane-i Laklakan’da; kimi zaman yazarın sanki bu yıl yazmış gibi güncelliğini koruyan eleştirileriyle karşılaştım, kimi zaman da Ahmet Haşim’in şiirlerinin aksine düzyazıda kullandığı anlaşılır ve akıcı dil hakimiyetine hayran kaldım diyebilirim.

     Gurebahane-i Laklakan daha önce okumadıysanız deneme türüyle tanışmak için tercih edebileceğiniz kitaplardan biri. İtiraf etmek gerekirse, kitap; Türk Edebiyatı Klasikleri Dizisi’nde olmasaydı muhtemelen uzun yıllar okuma listeme girmeyecekti. Bu açıdan İş Bankası Kültür Yayınları’nı başarılı buluyorum ve elimden geldiğinde 2-3 farklı kitap dizisini takip etmeye çalışıyorum.

Türk Edebiyatı Klasikleri Dizisi’nde yer alan diğer kitap yorumlarım için tıklayınız;
Efsuncu Baba - Hüseyin Rahmi Gürpınar
Gulyabani - Hüseyin Rahmi Gürpınar
Ömer'in Çocukluğu - Muallim Naci

kitap mimarı kitap yorumu gurebahane-i laklakan gariban leylekler evi ahmet haşim gurebahane-i laklakan kitap yorumu iş bankası kültür yayınları türk edebiyatı klasikleri dizisi deneme bize göre efsuncu baba gulyabani ömer'in çocukluğu gurebahane-i laklakan kimin gurebahane-i laklakan türü iş bankası kültür yayınları
Yörünge – Tess Gerritsen

Yörünge – Tess Gerritsen

     Tess Gerritsen kitaplarını çok sevdiğim bir yazar.
Cesetler Merdiveni – Agatha Christie

Cesetler Merdiveni – Agatha Christie

“Ah madam, ah, madam,” diye bağırdı. “Kütüphanede bir ceset var.”    
Kısa Bir Cehennem Ziyareti – Steven L. Peck

Kısa Bir Cehennem Ziyareti – Steven L. Peck

Kısa Bir Cehennem Ziyareti; Çınar Yayınları’nın okura “Geceyi Yaşa!”
Musmutlu Yumuş Yumak – Sarah Andersen (Sarah's Scribbles #2)

Musmutlu Yumuş Yumak – Sarah Andersen (Sarah's Scribbles #2)

       Sarah Andersen’in günlük hayatın içindeki tuhaflıklarla

Ayın Yazarı

Agatha Christie

Agatha Christie