Kitap Mimarı Logo
11 Haziran 2020

Fahrenheit 451- Ray Bradbury

Fahrenheit 451- Ray Bradbury

     Bilim kurgu romanların vazgeçilmez yayınevi İthaki'nin okurlarla buluşturduğu muhteşem bir Ray Bradbury distopyası olan Fahrenheit 451'i neden okumalıyım diye soruyorsanız doğru yerdesiniz.

     Kitaba ismini veren 451 fahrenheit, kağıtların tutuşma ısısına denk gelmektedir. Yani kitabın ismi bile bilimsel bir temele dayandırılarak verilmiş. Genellikle anti-ütopya olarak tabir edilen distopik bir roman Fahrenheit 451.
Kötü bir dünya tasvir ederek içinde bulunulan koşulların eleştirisini sunan eserlerden sayılabilen ve daha önce hiç okumamış insana bile distopya türünü sevdirecek kitap ilk olarak 1951 yılında okuyucular ile buluşmuş.

     Guy Montag, görevi kitap yakmak olan bir itfaiye eridir. Mesleğini yıllardır sorgulamadan, hatta yakmanın hazzını hissederek icra eder. Bir gün kitapları ile birlikte yanmayı seçen bir kitap okuyucusu ile karşılaşır. Kadın, Montag'ın hayatında önemli bir dönüm noktası oluşturur ve itfaiye eri o güne kadar yakarken bir an olsun düşünmediği kitaplar hakkında düşünmeye başlar...

     "Kitaplarda bir şeyler olmalıydı, hayal edemeyeceğimiz şeyler, kadının yanan bir evde kalmasını sağlayacak bir şeyler; orada bir şeyler olmalı. Bir hiç için kalmazsın."

     Fahrenheit 451, kitap severlerin başucu kitaplığında yerini alacak eserlerden. Her okuduğunuzda yeni satırların altını çizmek isteyeceğiniz, zamanla anlamı artan kitaplardan olacak bu harikulade Ray Bradbury romanını mutlaka okumalısınız.

     Kitabın arka kapağında yer alan ve bendeki "Bu kitabı okumalıyım!" dürtüsünü harekete geçiren bir cümle var ki onu eklemeden geçemeyeceğim ;
     "Yeryüzünde tek bir kitap kalacak olsa, o kitap olmaya aday, vazgeçilmez bir roman..."

     Ben roman sonrası, neden e-kitaplara bu kadar direniyorum bir kez daha düşündüm. Sanırım bir kitap kahramanı olarak ilk defa karşıma "kitap" çıkıyor oluşunun bir etkisiydi bu. Bence tek bir silme komutu ile yok edilebilir olmamalı kitaplar ve bir de yeni kitap kokusu saçabilen bir e-kitap okuyucu henüz üretilmedi öyle değil mi?

     "Mutlu olmak için ihtiyacımız olan her şeye sahibiz, ama mutlu değiliz. Eksik bir şey var. Çevreme bakıyorum. Kaybolduğunu kesinlikle bildiğim tek şey, son on ya da on iki yıldır yakmakta olduğum kitaplar." diyor Montag. Kitapların olmadığı bir dünyada yaşamaya çalışmanın nasıl bir şey olduğunu hayal edeceğiniz bir okuma hali isterseniz eğer Fahrenheit 451’i mutlaka kitaplığınıza eklemelisiniz!

Kitabı okuduktan sonra aynı ismi taşıyan 1966 yapım sinema filmini izleyerek keyfinizi ikiye katlamanızı öneriyoruz.

kitap mimarı kitap yorumu fahrenheit 451 ithaki yayınları ray bradbury distopya roman
Babil Yaratılış Destanı – Enuma Eliş -

Babil Yaratılış Destanı – Enuma Eliş -

     Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın Hasan Ali Yücel Serisi kapsamında
Adınla Çağır Beni - André Aciman (Çeviren: Süha Sertabiboğlu)

Adınla Çağır Beni - André Aciman (Çeviren: Süha Sertabiboğlu)

         Aşık olmanın içimizi bize yansıtan bir aynaya bakmak
Avcunuzdaki Kelebek – Ahmet Şerif İzgören

Avcunuzdaki Kelebek – Ahmet Şerif İzgören

Okurun içini ısıtan, en az kitap okuyan kişinin bile hızlı kitap okuma rekoru kırmasını
Sarmaş Dolaş – Catana Chetwynd

Sarmaş Dolaş – Catana Chetwynd

  Ufak Tefek Aşk Halleri ile ikili ilişkilerin sıcak ve samimi

Ayın Yazarı

Agatha Christie

Agatha Christie