Kitap Mimarı Logo
20 Ocak 2021

En Yakın Arkadaşımın Şeytan Çıkarma Ayini – Grady Hendrix

En Yakın Arkadaşımın Şeytan Çıkarma Ayini – Grady Hendrix

Parlak taytlar, kabarık saçlar ve kasetçalarlar hazır mı? 80’lere doğru şeytani bir yolculuğa çıkıyoruz.

 

     Doogie Horner’ın başarılı kapak tasarımıyla, En Yakın Arkadaşımın Şeytan Çıkarma Ayini daha gözünüze çarptığı an sizi 80’lerin saç spreyi kokan ışıltılı ve parlak dünyasına götürüyor.

 

     Yazar Grady Hendrix, ismiyle müsemma kitabında, en yakın arkadaşı Abigail Rivers tarafından kurtarılmaya çalışılan Gretchen Lang’ın hikayesini ana konu olarak işliyor. Her bir bölüm adı, kitap akışıyla uyumlu dönemin ünlü şarkılarından seçilen En Yakın Arkadaşımın Şeytan Çıkarma Ayini, basit bir korku kitabı değil. Kitabın arka planında arkadaşlık ve sadakata dair düşündüren yer yer gülümseten keyifli ve unutulmaz bir dostluk hikayesi var.

 

     Kitabın konusundan kısaca bahsetmek gerekirse Abby, sınıf arkadaşlarını onuncu yaş gününe davet eder fakat bu davet zengin sınıf arkadaşı Margaret’ın ata binmek için herkesi polo arazilerine çağırmasıyla bir anda ikinci plana atılır. “Beni önce sen davet ettin.” diye düşünüp partiye gelen tek kişi Gretchen’dir ve E.T. temalı doğum günü partisine getirdiği kutsal kitap hediyesi Abby’de hayal kırıklığı yaratmış olsa da uzun yıllar sürecek bir arkadaşlık o iki kişilik partide başlar.

     Abby ve Gretchen’in dünyasına, yıllar geçtikçe yeni insanlar dahil olur. Ayrıcalıklı ve zengin insanların boy gösterdiği okulun tanınmış ve havalı kızları olarak derslerden arta kalan zamanlarda parti yaparak takılan dört kişilik grubun başına bir süre sonra tahmin bile edilemeyecek kadar talihsiz bir olay gelir. Eğlenmek için gittikleri hafta sonu tatilinde bir süre ortadan kaybolan Gretchen artık eskisi gibi değildir.

 

     Burslu olarak bu zengin insanların arasında kendine yer edinen Abby, bir yandan ailesinin bozulan işleri sebebiyle ekonomik sıkıntılar yaşarken bir yandan da en yakın arkadaşı Gretchen’e yardım etmeye çalışır. Kendini adamış bir şekilde karanlık bakışların arkasındaki arkadaşına ulaşmaya çalışan Abby acaba dostunu şeytani güçlerin elinden kurtarabilecek midir? Kitap boyu bu sorunun cevabını, git gide artan bir gerilimle arıyoruz ama en başta belirttiğim gibi 80’lerin ışıltılı, pırıltılı ve biraz abartılı günlerinin yüksek temposuyla yapıyoruz bu arayışı.

 

     En Yakın Arkadaşımın Şeytan Çıkarma Ayini, çok kısa sürede bitirdiğim kitaplardan biri oldu. Kitaba başladım ve neredeyse ara vermeden okudum. Çok sık korku türünde kitap okumadığım için tür bazında genel bir değerlendirme yapamayacağım ama kitabın akıcılığı konusunda hiçbir sorun yok. Yazar ana konuyu akıcı bir şekilde ele alırken arka planda işlediği dostluk kavramını bir an olsun ihmal etmemiş. Kitabın sıkıcı tek bir sayfası yoktu ve neredeyse her sayfada eski bir şarkı ya da filme gönderme vardı. Çoğu 8-10 sayfalık kısa bölümlerden oluşan kitabın, bölüm sayısı kadar şarkı ismini barındırdığını düşünürsek kitabı hatırlattıklarıyla beraber tam bir 80’ler yolculuğu olarak değerlendirebiliriz.

 

     Bu kadar güzel sözlerin ardından kitabın eleştirilecek bir yanı yok muydu diye soracak olursanız, vardı. Açıkçası İthaki Yayınları’nın neredeyse her kitabında görmeye alışık olduğumuz eksik/fazla harf hatalarından sıkılmaya başladım. Kitabın künyesinde, kitabı inceleyen neredeyse 3 farklı kişinin ismi yer alıyorken kitabın en heyecanlı yerinde yanlış yazılan karakter isimleri bu konuda hassas olan benim gibi okurlar için can sıkıcı olabiliyor. Umarım yeni baskılarda bu küçük pürüzler giderilir.

 

     Kitabı 2020 sonlarında almama rağmen, 2017 tarihli ilk basım kitaplardan biri elime ulaştı. Akıcı, temposu yüksek, empati imkanı sunan ve okuru geçmişe götüren ilgi çekici kitabın bunca yıldır tek baskıda kalmasına hayret ettim. Sanırım çoğu okur benim gibi düşünüp nasılsa bir gün alırım diye kitabı temin etmeyi erteliyor. Böyle durumlarda kitabın tekrar baskıya girme ihtimali git gide düştüğü için kitabın konusu ilginizi çektiyse bir an önce kitaplığınıza eklemenizi öneriyorum.

 

kitap mimarı kitap yorumu kitap blogu en yakın arkadaşımın şeytan çıkarma ayini grady hendrix korku romanı ithaki yayınları en yakın arkadaşımın şeytan çıkarma ayini yorum My Best Friend's Exorcism
Kalbim Pera – Birol İnan

Kalbim Pera – Birol İnan

Kalbim Pera, Birol İnan’ın Hep Sevgili Kalalım ve Bellek kitaplarından sonra yayımlanan üçüncü
Kar Meleği – Glenn Beck

Kar Meleği – Glenn Beck

     Komplo Kapısı kitabı ile tanıştığım Glenn Beck’in
Anne Frank’in Hatıra Defteri – Anne Frank (Çeviren: Hakan Kuyucu)

Anne Frank’in Hatıra Defteri – Anne Frank (Çeviren: Hakan Kuyucu)

Bergen-Belsen toplama kampındaki ölümünden sonra babası Otto Frank tarafından kitaplaştırılan
Hababam Sınıfı – Rıfat Ilgaz

Hababam Sınıfı – Rıfat Ilgaz

     Sinema dünyasının sık sık beslendiği kaynaktır kitaplar. Özellikle

Ayın Yazarı

Agatha Christie

Agatha Christie