Kitap Mimarı Logo
11 Haziran 2020

Doğanın İnovasyonu - Şafak Altun

Doğanın İnovasyonu - Şafak Altun

Elma Yayınevi'nin İş ve Yönetim Serisi kapsamında yayımladığı; Doğanın İnovasyonu, doğaya bakış açımızı değiştirecek ve inovasyon için doğadan ilham alınan örnekleri ile ufkumuzu genişletecek harika bir başucu kitabı...

Günlük hayatta kullandığımız ve "yeni" diye tabir ettiğimiz bir çok çözümün kaynağını doğadan alan inovasyon kısacası biyomimikri ürünü olduğunu kitap o kadar güzel ifade ediyor ve hayatın içinden örneklerle sunuyor ki okuyucusuna çarenin doğada olduğunu oldukça net bir şekilde hatırlayarak kapatıyorsunuz bir solukta okuduğunuz kitabın kapağını.

Uzun zamandır tartışılan ve bitkilerin bir iletişim ağına sahip olup olmadıklarına dair Doğanın İnovasyonu'nda bulduğum yeni bir örnek ise kafamdaki soru işaretlerini yok etti diyebilirim.

...

Bitkiler yiyeceklerini paylaştıkları gibi sahip oldukları bilgileri de paylaşıyorlar. Örneğin, domates fidanlarını bir tırtıl yemeğe başladığında yapraklar zehirli bir bileşim salgılar. Bu bileşimler, tırtılı kaçırttığı gibi yakında bulunan bitkilere de savunmaya geçmeleri konusunda uyarıda bulunur. Bu ilginç araştırmayı yapan kuruluş Güney Çin Ziraat Üniversitesi. Üniversiteden Yuan Yuan Song ve ekibi, domateslerin yarattığı alarm çağrılarının, havadan olduğu gibi yerin altından da yol alıp almadığını araştırmış. Deneyde bir grup domatese hastalık yaratan mantar bulaştırılarak bunların yer altındaki kökleriyle bağlantısı olan ikinci bir domates grubunun tepkileri ölçülmüş. Hastalık bulaştırılan bitkinin toprak üzerindeki kısmı sıkı sıkıya örtülmüş. Fakat tüm bu engellemelere rağmen bilim insanları, sağlıklı domates bitkisinin de aynı şekilde alarm niteliğinde kimyasal sıvı salgıladığına tanıklık etmişler. Bu tespit bitkilerin alarm verme yeteneklerini, yer altında sürdürebildikleri anlamına geliyor.

...

İş dünyasını biyomimikri kavramıyla tanıştıran ve doğadan ilham alınan fikirlerle inovasyon yapılabileceğini savunan Janine M. Benyus tezini başarılı iş hayatıyla kanıtlamış bir yazar ve bilim gözlemcisi.

"Hayvanlar, bitkiler ve mikroplar mükemmel birer mühendis. Neyin doğru işlediğini ve en önemlisi dünya üzerinde neyin bozulmadan kalacağını buluyorlar." diyen Benyus'a göre bir şeyi tasarlamadan önce tek bir soruya cevap vermemiz gerekiyor: "Bunu doğa nasıl çözerdi?"

Nilüfer çiçeğini bilirsiniz, bataklık ortamlarda yaşamalarına rağmen göz alıcı çiçekleri her zaman tertemizdir. Doğayı çözüm arayışı içinde inceleyen bilim insanları ve araştırmacılar nilüfer çiçeği yaprağının su tutmayan ve kendini temizleyebilen yapısını mikro boyutta inceleyerek nanoteknolojik ürünler geliştirdi ve böylelikle su tutmayan tekstil ürünleri, kir barındırmayan/kendisini temizleyebilen duvar boyaları gibi çeşitli ürünler hayatımıza girdi.

Önsöz'ünden Sonsöz'üne kadar her bir sayfası bilgi dolu olan, insanı doğaya bir kez daha hayran bırakan bu harika kitap için yazarı Şafak Altun'a teşekkür ediyor ve Doğanın İnovasyonu'nu okunacak kitaplar listenize eklemenizi diliyorum.

Doğanın İnovasyonu - Şafak Altun

Doğanın İnovasyonu Şafak Altun
Bir Şans Daha – Lucy Diamond

Bir Şans Daha – Lucy Diamond

     En yakın yeni yıl gecesini düşünün, ne kadar çok yeni karar aldınız
Büyük Yazarların Gizli Hayatları – Robert Schnakenberg

Büyük Yazarların Gizli Hayatları – Robert Schnakenberg

     41 sevilen ve dünyaca tanınan yazar hakkında, muhtemelen daha önce hiç duymadığınız
Babil Yaratılış Destanı – Enuma Eliş -

Babil Yaratılış Destanı – Enuma Eliş -

     Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın Hasan Ali Yücel Serisi kapsamında
Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş – José Saramago

Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş – José Saramago

Nobel ödüllü yazar José Saramago’nun kendine has yazım tekniğiyle kaleme aldığı Ölüm

Ayın Yazarı

Agatha Christie

Agatha Christie