Ayın Yazarı
Agatha Christie

İstanbul doğumlu Yunan yazar Petros Markaris’in, polisiye türünde kaleme aldığı Kostas Haritos Serisi’nin 3. kitabı Che İntihar Etti tartışmasız okuduğum en sakin polisiye kitaptı. Peki bu kadar sakin olmasına rağmen neden elimden bir an olsun bırakamadım gelin hep birlikte inceleyelim.
Che İntihar Etti okuduğum ilk Petros Markaris kitabıydı. Bunca sene nasıl denk gelmedim, nasıl bana hiç önerilmedi aklım almıyor. Ne demişler öğrenmenin yaşı yok. Hayat kısa kitap çok!
Seriye adını veren Komiser Kostas Haritos, polisiye dünyasında eşine az rastlanacak sıradanlıkta bir karakter. Cinayet bürosunda çalışmasına karşın oldukça sakin, sözlük okumayı seven ve cep telefonu da dahil olmak üzere teknolojik ürün kullanmayan biri. Gelişmeleri gazetelerden ve klasik haber bültenlerinden takip ediyor ve üzerinde çalıştığı olayla alakalı soruşturmasını oldukça eski usullerle ama dahiyane bir şekilde sürdürüyor.
Geçirdiği kaza sonucu raporlu olduğu bir dönemde, ülkenin en çok izlenen kanalında hem de canlı yayında gerçekleşen cinayet sonrası kendi araştırmasını yürütmeye başlayan Kostas Haritos’a kitap boyu zekasıyla erkek meslektaşlarını dize getiren Kula yardımcı oluyor. Kula tanırsanız seveceğiniz o akıllı ve mütevazı kadınlardan.
Kitap; Olimpiyat Köyü inşaatı sebebiyle şantiyeye dönen şehir içi yolları, kapalı sokakları, alt yapı eksiklikleri, şantiye koşulları, işsizliği ve hükümet – müteahhit çıkar ilişkisi ile her ne kadar okurken akla başka ülkeler getirse de Yunanistan’da geçiyor. Petros Markaris, olayın geçtiği komşu ülke Yunanistan’dan bilgilendirici bir eleştiri ile bahsetmiş kitap boyunca.
Sıcak öğleden sonrasını serin bir cafede bir şeyler içerken geçirmek kadar sakin ilerleyen kitapta betimlemelerinin ve kurgunun kendini tatlı tatlı okutan büyülü bir yanı var. Petros Markaris’in kaleminin kuvvetinin yanı sıra ortaya çıkardığı olay örgüsü o kadar hayranlık verici ki Che İntihar Etti’yi sakin temposuna karşın elden bırakmak mümkün değil.
Cunta döneminden günümüze uzanan karmaşık ilişkiler, siyasetçi – müteahhit bağlantıları, şantiyeleşen kentleri, göçmen sorunu, ikili ilişkilere dair yüz güldüren diyalogları ile kitap çok yönlü polisiyelerden. Yazar bahsi geçen konulardan sadece birini ele almış olsaydı bu kadar keyifle okunur muydu bilemiyorum ama kitap boyu ele alınan onlarca konu o kadar renkli bir okuma hali sunuyor ki alışılmışın dışında kalan bu bol konulu polisiye okura ara verme şansı tanımıyor.
Her bir cinayetten sonra geçmişten gelen yeni bir soru işaretinin gün yüzüne çıktığı kitapta komiser önemsizmiş gibi gözüken ipuçlarının peşini bırakmıyor ve gizli şirketler ağını da gün yüzüne çıkartıyor. Kimin suçu kimin kurban olduğunu kestirmenin zor olduğu Che İntihar Etti, sunduğu polisiye zevkinin yanı sıra başarılı kapak tasarımı ile görsel açıdan da okuru tatmin ediyor.
Diyeceğim o ki ben geç kaldım, siz kalmayın Che İntihar Etti’ye kitaplığınızda mutlaka yer açın.
Ayın Yazarı
Agatha Christie