Kitap Mimarı Logo
11 Haziran 2020

Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum - Dr. Serkan Karaismailoğlu

Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum - Dr. Serkan Karaismailoğlu

            Son yıllarda tıp dünyasında yaşanan en çarpıcı ve günlük hayatımızı en çok etkileyen buluş, beyin-bağırsak arasındaki direkt bağlantının keşfiydi diyebiliriz.
                İkinci beyin olarak anılmaya başlayan bağırsağın, yeme-içme kararlarımızda yarattığı etkiyi öğrendiğimden beri bu konuda detaylı bilgi sahibi olabileceğim bir kaynak arayışındaydım. Kitaplığımdaki ve sadık bir okuyucuları olarak kalbimdeki yerini her geçen gün büyüten Elma Yayınevi’nden çıkan Dr. Serkan Karaismailoğlu imzalı Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum, tam da aradığım kitaptı.

                Akademik kariyerine Hacettepe Üniversitesi Fizyoloji ABD’da devam eden yazar, bilimsel temeller üzerine oturttuğu kitabını herkes tarafından anlaşılabilir ve eğlenceli bir dil kullanarak kaleme almış.
                Bir yemeği hayal etmemizle başlattığımız süreci, o yemeği gördüğümüz andan arta kalanlarının vücudumuzu terk ettiği ana kadar ki uzun yolculuğunu aşama aşama okuyucuya anlatan yazar bizleri, aslında hiç de yabancısı olmadığımız içimizdeki imparatorluk olan mikrobiyotamız ile tanıştırıyor.
                Sağlık ne yazık ki elimizdeyken kıymetini tam anlamıyla bilemediğimiz bir olgu. Yaşanılan bir hastalık ya da ciddi bir hastalık riski ile karşılaşmamız sonucunda daha sağlıklı bir hayata yönelme eğilimi gösteriyoruz. Çoğu zaman günlük hayat koşturmacasına kapılıp vücudumuzun bize gönderdiği uyarı sinyallerini bile görmezden gelebiliyoruz. Hastalıkla karşılaştığımız zaman genellikle kendimizi iyileştirmek için zaman tanıyıp, kimi zaman uzmanlara geç başvurduğumuz için daha uzun bir tedavi süreci yaşamak mutlaka başınıza gelmiştir. Kitapta aynı zamanda bağırsak mikrobiyotamızın bize gönderdiği sinyalleri nasıl yorumlamamız gerektiğine dair bilgiler de yer alıyor. İçimizdeki sese kulak vermek için kaleme alınan eğlenceli bir rehber niteliği taşıdığını söyleyebileceğim Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum bütün aile üyelerinin keyifle okuyacağı bir kitap aynı zamanda.

                Yaşam kalitemizi arttırmak adına çareyi dışarıda aramaktansa ilk önce kendi içimizde olayı çözmeye çalışmamız gerektiği kanaatindeydim. Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum’u okuduktan sonra içimizde bulunan ve bize istedikleri her şeyi yaptıracak güçteki mikrobiyotalarımız ile aramızı hayat boyu iyi tutmamız gerektiğini anladım.

                Sahip olduğumuz hücre sayısından daha fazla mikroorganizmayla yaşadığımız göz önünde bulundurulursa kitabın sadece sağlıklı beslenme ya da daha sağlıklı bir vücut hayali kuranlar tarafından değil, içinde en karmaşık sindirim sistemini taşıyan bütün insanlarca ilgi görmesi gerektiğini düşünüyorum. Yer yer altını çizmek isteyeceğiniz bilgilerle karşılaşacağınız Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum’u çok geçmeden kitaplığınıza eklemelisiniz.

beyinde ararken bağırsakta buldum dr. serkan karaismailoğlu ikinci beyin mikrobiyota elma yayınevi kitapmimarı
Oblomov – İvan Aleksandroviç Gonçarov

Oblomov – İvan Aleksandroviç Gonçarov

Rusya’nın dünyaya kattığı kuşkusuz binlerce kıymetli değer vardır ama edebiyat dünyası
Yasak Aşkın Kanıtı – Taylor Jenkins Reid (Çeviren: Ece Çavuşlu)

Yasak Aşkın Kanıtı – Taylor Jenkins Reid (Çeviren: Ece Çavuşlu)

‘Bu hikâyede kim haklı?’ sloganıyla dikkatimi çeken Yasak Aşkın Kanıtı,
Bir İdam Mahkumunun Son Günü – Victor Hugo

Bir İdam Mahkumunun Son Günü – Victor Hugo

Unutulmaz klasiklerin yazarı Victor Hugo’nun Bir İdam Mahkumunun Son Günü kitabı, kahramanının
Yasaklı – Ted Dekker & Tosca Lee

Yasaklı – Ted Dekker & Tosca Lee

Ted Dekker ve Tosca Lee'nin ortaklaşa kaleme aldığı,Faniler Kitabı Üçlemesi ilgi çekici konusu

Ayın Yazarı

Agatha Christie

Agatha Christie