Kitap Mimarı Logo
18 Mayıs 2021

Başka Yasalar – Anıl Alacaoğlu

Başka Yasalar – Anıl Alacaoğlu

Almanca yazılmış kitapları büyük bir titizlikle dilimize kazandıran ve çevirmenliği meslek olarak icra eden Anıl Alacaoğlu’nun Başka Yasalar kitabı son yıllarda yayımlanmasını heyecanla beklediğim kitaplardan biriydi.

 

 

       Yazarın, ‘Ağrı’ isimli öyküsünü Ihlamur Dergisi’nde okumuş ve diline hayran kalmıştım. Aslında yeni nesil öykücülerden yana aradığını bulamayan okurlardan biriyim. Ağır, ağdalı dil ile yazılmış, anlaşılması zor ve boğucu betimlemelerle dolu yeni nesil öykü anlayışı beni bir okur olarak mutlu etmiyor. Bu yüzden son yıllarda yazılmış/yayımlanmış öykü kitaplarına karşı büyük bir tedirginlikle yaklaşıyorum ve itiraf etmek gerekirse en sevdiğim tür olmasına rağmen yerli öykü kitaplarına okuma listemde pek sık yer vermiyorum. Tüm bunları göz önünde bulundurunca yolumun ‘Ağrı’ ile bir dergide tesadüfen kesişmesine o kadar mutluyum ki anlatamam. Öyküler sade, anlaşılır ve okuru yormayan bir dil ile kaleme alınmış. Açıkçası bu kadar sade bir dil kullanıp çarpıcı metinler ortaya koymanın daha zor olduğunu ve daha büyük bir ustalık gerektirdiğini düşünüyorum. Tek bir öyküden yola çıkarak girdiğim büyük beklentiye rağmen umduğumdan çok daha fazlasını bulduğum Başka Yasalar ile ilgili yorumuma geçmeden önce, öykü kitaplarına dair genel fikrimi iletmek istedim çünkü benim gibi düşünüp yerli öykü kitaplarından uzak duran okurlar olduğunu biliyorum.

 

 

       Başka Yasalar; Organ, Karaltı, Ağrı, Hakan’ın Arzusu, Amatör Tiyatro Topluluğu, Kötülük, Sakız Ağacı ve Uşağın Emri isimli 8 öyküden oluşuyor. Her biri farklı konulara değinse de kitaptaki öykülerin pek çok ortak noktası var. Absürtlük, şaşırtıcı sonlar ve başarısız karakterler neredeyse her öyküde karşımıza çıkıyor. Kitabın genelinde yer alan ve yazarın, okura öznel bir deneyim şansı sunduğu imgesel anlatım ise öyküleri farklı bir boyuta taşımış. Bence Başka Yasalar her okur için ‘başka’ bir anlam ifade edecek kitaplardan biri.

 

 

       Kitaba dair hoşuma giden bir diğer detay ise, karşılaştığım her kitapta beni büyüleyen bir iki cümlelik eleştiriler barındırıyor olmasıydı. Anıl Alacaoğlu, kimi ekonomik kimi sosyolojik eleştirilerini birkaç satırlık cümlelerle öykülerin içine yerleştirmiş. Bu küçük mizahi eleştiriler yazarın özgün ve esprili yazım tarzını tamamlamış diyebilirim.

 

       Kitaptaki öykülerin özetinden ziyade, kitabın genelinden bahsetmeyi (aslında bütün kitap yorumlarımda) daha uygun buluyorum. Fakat bir öykü var ki ayrıca değinmeden geçemeyeceğim.

 

       ‘Kötülük’ kitaptaki en beğendiğim öyküydü. İnsanların adalet kılıfı altında iyi ve güzel her şeye adeta savaş açtığı kaotik bir ortamı anlatan Kötülük, distopya türünün az sayfalı doyurucu bir örneği diyebilirim. Aslında öyküde her şey olması gerektiği gibi ve olması gerektiği kadar yer alsa da keşke uzun uzun bir roman olarak kaleme alınsaydı dediğim konusuyla Kötülük’ü çok sevdim.

 

 

       Başka Yasalar kitabını, geçtiğimiz nisan ayında Merhaba Kitap Kulübü üyeleri ile birlikte okuduk ve kulüp toplantısında Anıl Alacaoğlu ile unutulmaz bir söyleşi gerçekleştirdik. Yazar ve çevirmen olarak edebiyat sanatının iki önemli rolünde de yer alan Anıl Alacaoğlu sorularımıza verdiği samimi cevaplar ve çeviri dünyasına dair ufuk açan bilgi paylaşımı ile bizleri kendine hayran bıraktı. İtiraf etmek gerekirse neredeyse 2 yıla yaklaşan kulüp geçmişimizde, kitabı okuyan her üyenin beğendiği bir kitapla karşılaşmamıştık. Bu açıdan Başka Yasalar’ın Merhaba Kitap Kulübü için unutulmaz bir yeri olduğunu söyleyebilirim.

 

       Yazar Anıl Alacaoğlu ile yaptığımız söyleşi Merhaba Kitap Kulübü üyelerine özel olarak gerçekleştirildi ve kayıt altına alınmadı. Kulübe özel gerçekleşen bu söyleşiyi kaçırdığı için üzülen yeni üyeler ve kitapmimari.com okurları için Anıl Alacaoğlu’ndan 5 kitaplık bir öneri listesi istedim. Kendisi bu isteğimi kırmadı ve eşsiz yorumlarıyla 5 kitaplık bir liste hazırladı. Aşağıdaki linkten Anıl Alacaoğlu’nun Önerdiği 5 Kitap yazıma ulaşabilirsiniz.

 

       Başka Yasalar’ı okuyup okumama konusunda hâlen karar veremediyseniz yazarın ön izleme niyetine okurları ile paylaştığı Amatör Tiyatro Topluluğu öyküsüne ulaşmak için tıklayınız.

 

Yazarlar Öneriyor – Anıl Alacaoğlu ’nun Önerdiği 5 Kitap

kitap mimarı kitap yorumu kitap blogu anıl alacaoğlu başka yasalar öykü kitabı başka yasalar kitap yorumu başka yasalar kitap konusu yazarlar öneriyor kültür sanat edebiyat dorlion yayınları merhaba kitap kulübü
Üç Yanlış Üç Ceset – Agatha Christie

Üç Yanlış Üç Ceset – Agatha Christie

     Bu zamana kadar okuduğum en ilgi çekici Agatha Christie kitabı Üç
Rüzgâr, Bulut ve Yağmur 2 – Fatma Işık

Rüzgâr, Bulut ve Yağmur 2 – Fatma Işık

Rüzgâr, Bulut ve Yağmur; Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olan yazar Fatma
Ejderhalar İçin Evcil İnsan Bakım Kılavuzu – Laurence Yep & Joanne Ryder

Ejderhalar İçin Evcil İnsan Bakım Kılavuzu – Laurence Yep & Joanne Ryder

Bir kitap okudum hayatım değişti derler ya hani, bir kitap okudum ve çocuk kitaplarına da internet
Hatırlanmayan – Emma Healey

Hatırlanmayan – Emma Healey

     Bu yıl okuduğum kitaplar içinde konusu bakımından en ilginç bulduğum roman

Ayın Yazarı

Agatha Christie

Agatha Christie