Ayın Yazarı
Agatha Christie

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın Hasan Ali Yücel Serisi kapsamında okurlarla buluşan Babil Yaratılış Destanı, yayınevi tarafından ilk kez Babilce’den Türkçe’ye çevrilmiş.
Selim F. Adalı ve Ali t. Görgü’nün evirdiği Babil Yaratılış Destanı yani Enuma Eliş; Babillilerin baş tanrı Marduk’u onurlandırmak adına yazdığı dini bir metindir ve çivi yazısı kullanılarak tabletlere kazınmıştır. Çevirmen notlarında belirtildiği üzere bazı okunamayan kısımlar bulunsa da metin günümüz Türkçesine o kadar başarılı çevrilmiş ki milattan önce kaleme alındığına inanmak neredeyse güç.
Evrenin yaratılışını içeren ilk tabletle başlayan Enuma Eliş toplamda 7 tabletten oluşuyor. İkinci tablette tanrıların çaresizliğini işleyen insanlık tarihinin bu önemli mirasında evren beşinci, insanlar ise altıncı tablette ortaya çıkmakta. Yedinci tablet tanrı Marduk’un övülmesine ayrılmış ve tanrının bütün isimleri burada anılmış. Adeta bir dua, yakarış gibi.
Genellikle kitap yorumlarken dili akıcı, kurgusu güzel, adeta okuyucuyu içine çekiyor gibi süslü cümleler kullanmayı severim ama bu kitap için daha farklı bir yol izleyeceğim.
Üzerinde yaşadığımız dünyanın çeşitli kültür mirasları var ve bu miraslar hangi dile hangi topluma ait olursa olsun bütün insanlara bırakılmış kıymetli eserler olarak ele alınmalı. Çevirisi inanılmaz başarılı ve kolaylıkla okunan Babil Yaratılış Destanı dünya üzerinde bazı okullar ya da dini törenlerde okutulan edebi bir başyapıt olmasının yanı sıra önemli bir kültürel miras aynı zamanda.
Sırf bu özelliği bile onu okuyup incelemeniz için yeterli bir sebep.
Ayın Yazarı
Agatha Christie