Kitap Mimarı Logo
11 Haziran 2020

Aisopos – Masallar

Aisopos – Masallar

Sabahattin Eyüboğlu, La Fontaine’in Masallar kitabının önsözünde “Bütün ünlü yazarlar gibi La Fontaine’i de herkes şundan bundan dinlediği, bilir gibi olduğu için okumaz; çocukluğundan beri bildiği birkaç masalıyla kalır.” demişti. La Fontaine külliyatını bitirdiğimde bunun ne kadar doğru bir tespit olduğunu anladım ve masal denince akla gelen yazarların kitaplarını sırayla okuyorum.

 

     “Dünyanın her yerinde genç ya da yaşlı, hemen hemen herkes Aisopos’tan masallar bilir. Kime ait olduğunu bilmese bile tembel ağustos böceğiyle ihtiyatlı karıncanın, kendini beğenmiş tavşanla aklı başında kaplumbağanın, kurnaz tilkiyle saf geyiğin hikayelerini ya annesinden duymuş, ya okulda öğrenmiş, ya bir yerlerde okumuş ya da son yıllarda çizgi film olarak izlemiştir.” diye başlamış çevirdiği kitabı tanıtmaya, io Çokona.

 

     Aisopos, hayatı ve eserleriyle incelenmesi gereken yazarlardan biri. Doğru bildiğini anlatmaktan bir an olsun vazgeçmemiş ve kendini idama götüren haksızlığa uğradığı süreçte bile eleştirel fikirlerini masallar aracılığıyla gözler önüne sermeye devam etmiş.

 

     Açıkçası kitabı okuyana kadar Aisopos Masalları’nın günümüzde sıkça kullanılan atasözlerinin kaynağı olduklarını bilmiyordum. Küçük bir örnek vermek gerekirse;
“Çok soğuk bir kış gününde yolda yürüyen bir adam ölmek üzere olan bir engerek yılanı görmüş. Can çekişen hayvana acıyan adam onu alıp bağrına koymuş ve ısıtmaya çalışmış, ancak yılan ısınınca onu sokmuş. Adam ölmeden önce, ‘Ne kadar akılsızmışım. Bu yılanı sağlıklı gördüğümde bile öldürmem gerekirken, donmaktan kurtarmak istedim ve şimdi sonumu bekliyorum.’ diye haykırmış.
Masal kötü kalpli bir insana iyilik yapıldığında bunu minnetle değil, kötülükle ödeyeceğini vurgulamak istiyor.”

     Kitapta yer alan Yolcuyla Engerek Yılanı masalından “Koynunda yılan beslemek” sözünün çıkartılmış olduğunu söylemek mümkün. Benim gözüme çarpan ve bu masallardan günümüze uzandığını düşündüğüm bazı diğer atasözleri; kurda kuzu emanet etmek ve altın yumurtlayan tavuğu kesmek oldu.

 

     Kitap herkesçe bilinen Kargayla Tilki, Şakacı Çoban, Ağustos Böceği ve Karınca, Kaplumbağa ve Tavşan masallarının yanı sıra her birinden farklı hayat dersleri çıkarıp aynı zamanda keyif alabileceğiniz 358 (CCCLVIII) masal yer alıyor.



     Aisopos, idam mahkumiyetine nasıl ki masalları sebep olduysa, kendi savunmasını da yine masallar aracılığıyla yapmayı seçmiş. Bu onurlu duruşu ve doğru bildiğinden şaşmamasıyla yaşadığı dönem kadar günümüze de damgasını vurmuş, hayat hikayesiyle etkileyen yazarlardan biri.

 

     Masallar bence her okurun kitaplığında bulunması gereken eserlerden biri. Verdiği mesajları tam anlamıyla kavrayabilmek için yetişkin aklımızla bir kez daha okumamız gerektiğini düşünüyorum.
     Kitabı küçük kitap kurtlarınızla beraber okuyup her gün bir masal olacak şekilde ilerlerseniz yıl boyu sürecek keyifli bir kitap okuma etkinliği yapabilirsiniz. Şimdiden herkese keyifli okumalar.

kitap mimarı kitap yorumu masallar aisopos masallar kitap yorumu aisopos ezop masalları aisopos masallar iş bankası kültür yayınları modern klasikler dizisi dünya edebiyatı
İt Dalaşı – Markus Zusak (Wolfe Brothers #2)

İt Dalaşı – Markus Zusak (Wolfe Brothers #2)

     Dili ağır ve okurken pek çok araştırma yapmamı gerektiren bir roman sonrası,
Damızlık Kızın Öyküsü – Margaret Atwood

Damızlık Kızın Öyküsü – Margaret Atwood

Geçtiğimiz aylarda açıklanan Book Prize'ın bu yılki sahiplerinden biri olan Margaret Atwood’un
Musmutlu Yumuş Yumak – Sarah Andersen (Sarah's Scribbles #2)

Musmutlu Yumuş Yumak – Sarah Andersen (Sarah's Scribbles #2)

       Sarah Andersen’in günlük hayatın içindeki tuhaflıklarla
Lûgat 365 Bazı Kelimeler Çok Güzel – Banu Ertuğrul & Onur Ertuğrul

Lûgat 365 Bazı Kelimeler Çok Güzel – Banu Ertuğrul & Onur Ertuğrul

“Bazı kelimeler çok güzel… Tüm hikaye bunun ayırdına varmamızla

Ayın Yazarı

Agatha Christie

Agatha Christie