Kitap Mimarı Logo
11 Haziran 2020

Acı Kahve – Agatha Christie

Acı Kahve – Agatha Christie

     Acı Kahve, Polisiye Kraliçesi Agatha Christie’nin kalemiyle tanışma kitabımdı. Polisiye türüne bu kadar düşkün olup 28 senemi nasıl Agatha’sız geçirdiğimi merak ediyorsanız eğer, Sir Arthur Conan Doyle’un okumadığım hikayesi kalmadığında hissettiğim buhranı atlatmamın epey uzun sürdüğünü belirtmek isterim. Benzer bir çöküşü Agatha Christie için yaşamayı yeni göze alabildiğimden 13. baskısı ile yeniden raflara dönen Acı Kahve’yi seçtim okumak için.

 

     Acı Kahve birçok okur tarafından çeşitli platformlarda yazar ile tanışma kitabı olarak belirtilmiş. Konusu, karakterleri ve tahmin edilemeyen cinayet soruşturması sebebiyle başlı başına unutulmaz olan kitap, bir de tanışma kitabı olduğu zaman akıllardan çıkmaz hale bürünüyor.

 

     Kitap, ünlü fizikçi Claud Amory’nin geliştirdiği formülü güvenli bir şekilde Savunma Bakanlığı’na iletmesi için Hercule Poirot’tan yardım isteyen davet mektubu ile başlıyor. Hercule Poirot bu davete formülün kötü insanlarca ele geçirilmesi durumunda yaşanacak insani dramı düşünerek icabet etse de Amory ve kalabalık ailesinin yaşadığı köşke gidince beklenmedik bir cinayetin ortasında buluyor kendini. İşler atomun parçalara ayrılmasını sağlayan gizli formülün güvenliğini sağlamaktan bir anda cinayet soruşturmasına dönüyor.

 

     Hercule Poirot, Sherlock Holmes’un aksine zekasını büyük bir tevazu ile etrafına gösteren, kibar bir dedektif. Giyiminde gösterdiği özeni konuşmalarında da görebiliyorsunuz ve hiçbir zaman nezaketi elden bırakmıyor. Poirot’lu kısımları okudukça, insanların bu hayali kitap kahramanına neden bu kadar hayran olduğunu anladım. Emsallerinin aksine sakin yapılı ama hayalperest bu adam bütün övgüleri sonuna kadar hak ediyor.

 

     Acı Kahve, katilin kim olduğunu çözemeyeceğiniz polisiyelerden. Son sayfaya kadar Poirot ve yanında getirdiği arkadaşı hariç neredeyse bütün karakterler için ‘Kesinlikle katil bu olmalı!’ dedim ama yine de doğru cevabı bulamadım.

 

     Tiyatro oyunu olarak kaleme alınan ve sonradan romanlaştırılan Acı Kahve’nin, Agatha Christie ile tanışma kitabı olarak çok doğru bir tercih olduğunu düşünüyorum. Benim gibi yazarın kalemiyle tanışmakta epey geç kalanlardan yani henüz Agatha Christie hayranı olmamışlardansanız çok geçmeden Acı Kahve’yi kitaplığınıza eklemenizi öneriyorum.

kitap mimarı kitap yorumu acı kahve kitap yorumu acı kahve agatha christie polisiye altın kitaplar kitap tavsiyesi edebiyat black coffee
Külkedisi’nin Zayıflama Hikayesi – Aylem Güngördü

Külkedisi’nin Zayıflama Hikayesi – Aylem Güngördü

     Aylem Güngördü, site sosyal medya hesabım sayesinde yazar olduğunu bilmeden
Dokuza Kadar On – Özdemir Asaf

Dokuza Kadar On – Özdemir Asaf

Şiire susadığım zamanlar haricinde uzunca bir dönem şiir kitabı okumadığımı fark ettiğimden
Çoğu Zaman Derbeder – Sophie Gonzales (Çeviren: Ömer Anlatan)

Çoğu Zaman Derbeder – Sophie Gonzales (Çeviren: Ömer Anlatan)

  Sophie Gonzales’in yazdığı Çoğu Zaman Derbeder, ülkemizdeki
Apartıman Çocukları – Rıfat Ilgaz

Apartıman Çocukları – Rıfat Ilgaz

Aramızdan ayrıldığı 1993 yılına kadar, üretmeyi sürdüren ve ardında onlarca öykü, roman,

Ayın Yazarı

Agatha Christie

Agatha Christie